Sorin Faur, fondator Academia de HR: Aceasta nu este o criză, este doar o tranziţie către altceva. Învingătorii sunt cei care văd în orice criză o oportunitate

Autor: Sorin Faur 18.08.2020

Titlul nu se referă la realitatea pe care o trăim - din perspectivă economică şi medicală, pentru foarte mulţi oameni şi companii este una dintre cele mai dificile perioade prin care trecem -  ci la perspectiva pe care ar trebui să o avem cu toţii dacă vrem să depăşim situaţia curentă.

Modul cum privim o problemă, ori amplifică problema ori face parte din soluţie! Pandemia ne-a demonstrat că nu putem controla totul şi că schimbarea vine peste noi când ne aşteptăm mai puţin. Din motive ce ţin de logica firii, oamenii văd crizele ca pe o stare excepţională şi aşteptă să treacă pentru a reveni la modul standard de operare. Aşa că amână ce au de făcut... după: azi e criză, ce vrei domnule să fac, să încep acum un business? Îmi spunea cineva: Ah, şi ce planuri aveam anul ăsta: era anul în care urma să dăm lovitura, planul era să dublăm vânzările! Numai să vezi ce creşteri programasem şi ce bine arătam în Februarie!

Punând lucrurile în perspectivă, nu cumva e puţin naivă aşteptarea noastră de a controla absolut totul şi de a elimina necunoscutul şi imprevizibilul din societate şi din economie? Căci dacă totul este previzibil şi controlat, nu vor mai fi în veci crize de fapt! Dar când a fost posibil aşa ceva? Dacă ne uităm în Istorie, tot prin crize am trecut, că au fost mai mari sau mai mici. Doar că în ultimii ani crizele acestea s-au îndesit, frecvenţa lor s-a mărit, reflectând de fapt complexitatea în creştere a lumii în care trăim şi multiplele planuri care se întretaie nu neapărat acolo unde ne-am dori.

Sistemele noastre de control şi de răspuns nu ţin pasul, timpul de adaptare este prea lung în parte şi pentru că ar trebui să acceptăm că suntem într-o ”criză” perpetuă. Dacă cineva se mai îndoia, atunci acum este mai evident ca niciodată că trăim într-o lume VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity): NU mai există certitudini absolute, este nevoie de adaptare continuă, de agilitate ca stare de spirit! Oamenii petrec prea mult timp în şoc şi în uimire în loc să petreacă timp în rezolvare şi sunt prea puţini cei care caută de fapt soluţii acceptând schimbarea şi prea mulţi cei care rămân încremeniţi în trecut, tot sperând că lucrurile se vor aşeza cum au fost.

Dar lumea de azi nu mai este lumea de ieri, nu va mai fi niciodată: multe dintre ideile şi conceptele şi modelele de business, care au funcţionat ieri, nu mai funcţionează azi şi cu atât mai puţin vor funcţiona mâine! Şi criză după criză, amânare după amânare ne trece viaţa tot aşteptând perioada perfectă să începem ce oricum vroiam şi condiţiile perfecte care vor fi mâine, întotdeauana mâine!

Cum gândesc Învingătorii

De înţeles că nu aveam nevoie de această Pandemie, ne-am fi lipsit cu uşurinţă de ea, dar dacă tot a venit, nu mai bine facem ceva bun din asta? Aşa gândesc Învingătorii, cei care văd în orice criză o oportunitate şi trec prin ea cu zâmbetul pe buze şi fac şi bani pe deasupra în timp ce ceilalţi, de pe margine comentează: a avut noroc! Ce noroc? Este mentalitatea celor care ştiu să abordeze fiecare criză drept o tranziţie către altceva! Lucrurile se mişcă, schimbarea este singura constantă şi e aburd de fapt să avem alte aşteptări.

Raţional de fapt ar fi să încercăm mereu să vedem cum arată acel altceva către care ne îndreptăm şi să încercăm să ne adaptăm din mers: apar noi nevoi în societate şi noi probleme care îşi aşteaptă rezolvarea şi care pot fi rapid monetizate. Aceasta ar trebui să fie mentalitatea: când schimbarea vine, să o îmbrăţişăm! În fapt, cu cât este mai mare schimbarea, cu atât sunt mai mari oportunităţile asociate!

Deci, ce urmează, cum arată noua lume către care ne îndreptăm? Cei care vor rezolva această ecuaţie, fie şi parţial, vor fi milionarii şi miliardarii zilei de mâine!