Barometru: Cifra de afaceri a IMM-urilor a crescut cu peste 10% în luna iulie faţă de luna precedentă, dar diferenţa faţă de perioada similară a anului trecut s-a accentuat la -4%

Autor: Roxana Rosu 18.08.2020

Cifra de afaceri a IMM-urilor a crescut cu peste 10% în luna iulie faţă de luna precedentă, conform barometrului SmartBill, fiind cea de-a treia lună consecutivă de avans pozitiv, de la ridicarea stării de urgenţă şi repornirea majorităţii sectoarelor industriale.

Pe de altă parte, afacerile au înregistrat o uşoară scădere faţă de iulie 2019. Dacă în luna iunie, IMM-urile se apropiaseră la doar 0,6 procente de valorile înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2019, în iulie diferenţa s-a majorat la -4,7%.

„Sezonul de vară era dedicat, în mod evident, concediilor şi activităţilor recreative sau de relaxare. În 2020, însă, condiţiile nu permit o libertate de mişcare la fel de amplă, iar restricţiile menţinute în cazul industriei HoReCa îşi fac simţită prezenţa. Hotelurile şi restaurantele au înregistrat cifre de afaceri cu 35% mai mici faţă de 2019”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.

De altfel, anularea marilor evenimente culturale, de tipul festivalurilor de muzică şi de film s-a resimţit în cazul industriei spectacolelor, culturale şi recreative, ce a încheiat luna iulie cu -66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuşi, raportat la nivel lunar, toate industriile monitorizate de Barometru au înregistrat valori pozitive în luna iulie. O creştere importantă de 115% faţă de iunie, a fost obserbată în sectorul de agricultură, silvicultură şi pescuit.

Tranzacţiile imobiliare sunt, de asemenea, în topul celor mai importante creşteri, cu 46%, în timp ce hotelurile şi restaurantele care s-au adaptat noilor condiţii de siguranţă au reuşit să treacă pe plus în a doua lună de vară, cu un plus de 25% faţă de iunie.