Creşterea etapizată a alocaţiilor a fost respinsă de Camera Deputaţilor. Dacă votul se va repeta în plen, Guvernul va fi nevoit să aplice legea ce prevede dublarea acestora

Autor: Gabriel Pecheanu 18.08.2020

Creşterea etapizată a alocaţiilor copiilor a fost respinsă, marţi, în comisia de Muncă din Camera Deputaţilor. Dacă votul în plen va fi similar, Executivul va fi nevoit să aplice legea de dublare a acestora.

Raportul de respingere a ordonanţei de urgenţă care prevede o creştere etapizată a alocaţiilor copiilor a fost adoptat cu doar două voturi „împotrivă” şi două abţineri.

Proiectul intră la vot final, miercuri, în plen.

Camera Deputaţilor este for decizional. Senatul a respins săptămâna trecută această ordonanţă de urgenţă.

Dacă este respins de forul decizional, se revine la proiectul iniţial, propus de PSD, anume dublarea alocaţiilor, de la 150 la 300 de lei pe lună.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prevede o creştere de 20% de la 1 septembrie, iar următoarele creşteri să fie făcute de două ori pe an, după cum urmează: creşteri de 20% pe 1 ianuarie şi 1 iulie, până în 2022.

Legea prin care urmau să fie mărite alocaţiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de preşedintele Klaus Iohannis. Alocaţiile trebuiau să fie dublate de la 150 de lei la 300 de lei, respectiv de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu dizabilităţi începând cu 1 martie, dar Guvernul Orban a emis o OUG pentru a proroga termenul din cauza lipsei de bani.

Premierul Ludovic Orban a spus în repetate rânduri că guvernul nu îşi permite dublarea alocaţiilor din cauza lipsei de bani de la bugetul de stat.