Cooperativa Agricola Cereal Sud, cu zece fermieri, ia 6 mil. lei fonduri UE să ridice depozite de cereale. Fermierii pot accesa fonduri europene mai uşor dacă se asociază

Autor: Florentina Niţu 19.08.2020

Cooperativa agricolă Agricola Cereal Sud din judeţul Olt a luat naştere în urmă cu trei ani, iar acum este formată din zece membri cooperatori şi a reuşit să atragă fonduri eu­ropene de 5,94 mil. lei fără TVA pentru a construi spaţii pen­tru depozitarea cerealelor în extravilanul localităţii Izbiceni, aflat la o distanţă de 14 km de Corabia, potrivit date­lor Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). 

„Terenul se afla în sud-vestul comunei Izbiceni, cu o bu­nă accesibilitate datorită accesului direct din DJ 543. Terenul unde se doreşte edificarea construcţiei cu func­ţiunea de spaţiu depozitare - îngrăşăminte, sitema­tizat şi liber de constructii în suprafaţă de 9.731 mp se află în pro­prie­tatea lui Costel Ionuţ Jianu, preşedintele coope­rativei“, se arată în memoriul tehnic al proiectului, pu­bli­cat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului, care a avizat construcţia.

Compania îşi propune să producă ulei de floarea-soare­lui, dar va mai investi şi în înfiinţarea unor sere cu căpşuni, po­trivit unui aviz eliberat de ANPM în luna mai a acestui an.

În 2019 au fost înfiinţate 190 de cooperative agricole, iar în 2018 au fost înfiinţate 280 de cooperative agricole. Apetitul fermierilor a crescut şi datorită faptului că pot accesa fonduri europene mai uşor după ce se asociază. De altfel, pot negocia mai bine preţul inputurilor şi preţul de vânzare al cerealelor.