PSD încearcă să dărâme, pentru doua oară în acest an guvernul Orban, deşi îi este imposibil, practic, să ajungă la guvernare

Autor: Iulian Anghel 21.08.2020

♦ Premierul Ludovic Orban a anunţat că guvernul va ataca la Curtea Constituţională moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, pe motiv că proiectul este depus în afara sesiunii ordinare a Parlamentului.

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, că Executivul va ataca la Curtea Constituţională moţiunea de cenzură la adresa cabinetului său, pe motiv că a fost depusă în sesiune extraordinară.

„Am luat decizia să declanşăm conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privitor la depunerea acestei moţiuni de cenzură. Este fără precedent în ce hal de debandadă s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a făcut în 30 de ani – să depui moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară. O asemenea lipsă de respect faţă de prevederile constituţionale eu nu am întâlnit la niciun fel de partid”, anunţă Ludovic Orban.

PSD a citit joi, în plenul Parlamentului (aflat în sesiune extraordinară) o moţiune de cenzură semnată de 205 par­lamentari şi intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată”. Moţiunea trebuie dezbătută, constituţional, la trei zile de la prezentrea ei, dar nu a fost stabilită ieri o dată pentru dezbateri şi vot. În iarnă, majoritatea parlamentară a PSD a mai demis, prin moţiune, guvernul Orban, dar l-a repus apoi în funcţie, cu o unanimitate a aceluiaşi partid, la începutul pandemiei. Între cele două evenimente, majoritatea PSD mai respinsese o propunere de guvern venită de la preşedinte, iar, dacă guvernul Orban nu era învestit la a doua încercare, se organizau anticipate, lucru de care partidul lui Marcel Ciolacu s-a temut foarte mult.

Acum, dacă guvernul cade, în urma moţiunii, PSD nu ajunge la guvernare şi este puţin probabil să ajungă înainte de alegerile parlamentare pentru că preşedintele Iohannis a anunţat că nu va desemna un premier de la PSD. Aşadar, tot ce poate face PSD este să respingă două propuneri pentru un nou cabinet, caz în care s-ar ajunge la anticipate, lucru absurd, având în vedere că alegerile la termen sunt peste 4 luni.

Premierul Orban susţine că, din punctul său de vedere, litera şi spiritul Constituţiei duc la concluzia că moţiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile ordinare.

„Sesizarea... Suntem pregătiţi în cursul zilei de azi (joi - n.r.) să finalizăm sesizarea cu toate argumentele constituţionale şi fie azi, fie mâine vom depune sesizarea. Le spun foarte clar celor de la PSD: nu vă jucaţi cu focul, nu forţaţi procedura privitoare la moţiunea de cenzură. Până nu se pronunţă CCR, din punctul meu de vedere, e neconstituţional să se deruleze procedura”, adaugă premierulcitat de Mediafax.