Blue Air este cu un pas mai aproape să fie salvată. Comisia Europeană a aprobat garanţia pentru împrumuturi de 62 mil. euro

Autor: Vasile Magradean 21.08.2020

Comisia Europeană (CE) a aprobat o garanţie românească pentru împrumuturi, în valoare maximă de aproximativ 62 de milioane euro, pentru compania aeriană Blue Air.

CE anunţă că prin această măsură, adoptată în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, se urmăreşte despăgubirea companiei aeriene pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19, precum şi acordarea de sprijin urgent sub formă de lichidităţi.

Vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, a declarat că sectorul aviaţiei a fost grav afectat de pandemia de COVID-19.

„Această garanţie pentru împrumuturi în valoare de 62 de milioane euro îi va permite României să despăgubească parţial Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei. Totodată, garanţia îi va oferi companiei resursele necesare pentru a acoperi o parte din nevoile urgente şi imediate de lichidităţi cu care se confruntă”, a spus aceasta.

Vestager consider că se vor evita, astfel, perturbările pentru pasageri şi se va asigura conectivitatea regională, în special pentru numărul semnificativ de cetăţeni români care lucrează în străinătate şi pentru numeroase mici întreprinderi locale care depind de biletele accesibile oferite de Blue Air pe o reţea de rute dezvoltată pentru a răspunde nevoilor specifice ale acestora.

Blue Air este o companie aeriană românească privată cu sedii în România, Italia şi Cipru. Cu o flotă de 18 avioane, Blue Air a deservit 92 de rute şi 15 ţări, transportând peste 4 milioane de pasageri în 2019.

România a notificat CE o măsură de ajutor în valoare de 62 de milioane de euro care să sprijine Blue Air, compensând compania aeriană pentru pierderile cauzate direct de pandemia de COVID-19 şi oferindu-i resursele necesare pentru a-şi acoperi nevoile urgente şi imediate de lichidităţi până în ianuarie 2021.

Măsura constă într-o garanţie publică cu o valoare maximă de aproximativ 62 de milioane euro (aproximativ 301 milioane lei) asociată unui împrumut acordat companiei aeriene.

Din această sumă, aproximativ 28 de milioane euro (aproximativ 137 de milioane lei) reprezintă garanţie publică menită să despăgubească Blue Air pentru daunele cauzate direct de pandemia de COVID-19 şi de restricţiile de călătorie introduse de România şi de alte ţări de destinaţie pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada 16 martie 2020-30 iunie 2020.

Restul de aproximativ 34 de milioane euro (aproximativ 164 de milioane lei) înseamnă ajutor pentru salvare sub forma unei garanţii publice asociate unui împrumut destinat să acopere parţial nevoile de lichidităţi acute cu care se confruntă Blue Air din cauza pierderilor mari din exploatare pe care le-a suferit în urma pandemiei de COVID-19.

România s-a angajat să se asigure că, după şase luni, garanţia publică va înceta sau Blue Air fie va prezenta un plan de lichidare, fie va efectua o restructurare cuprinzătoare pentru a deveni viabilă pe termen lung.

O astfel de restructurare ar face obiectul evaluării şi aprobării de către Comisie.

CE a constatat că măsura va contribui la asigurarea continuării ordonate a serviciilor de zbor pentru aproximativ 400 000 de pasageri care fie au rezervat un zbor cu Blue Air în următoarele luni, fie aşteaptă să li se ramburseze biletul anulat.