Nouriel Roubini, economistul care a prezis prăbuşirea pieţei imobiliare şi criza economică din 2008: Euforia Wall Street-ului nu implică revenirea economiei reale. Business-urile mici continuă să se chinuie

Autor: Eduard Ivanovici 21.08.2020

Economia globală se confruntă cu o recuperare înceată în contextul actual şi se poate trezi cu un nou obstacol major dacă vaccinul anticoronavirus întârzie să apară, potrivit Bloomberg.

Economistul american Nouriel Roubini crede că forma pe care o va îmbrăca recuperarea va fi, cel mai probabil, „în formă de U şi poate lua formă de W dacă nu găsim un vaccin şi dacă nu vom avea suficienţi stimuli”.

Roubini subliniază faptul că recuperarea Wall Street-ului nu implică în mod automat revenirea, în egală măsură, a economiei reale. „Business-urile mici continuă să se chinuie”, spune economistul.

Creşterea numărului de infecţii cu COVID a îngreunat progresul înregistrat odată cu relaxarea restricţiilor de circulaţie. Analiştii din cadrul Bloomberg spun că activităţile economice au încetinit de-a lungul ţărilor dezvoltate şi au înregistrat scăderi semnificative în unele state din Europa.

Roubini, care a avertizat în 2006 cu privire la prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA, a declarat că noile focare din Europa ar putea declanşa un nou val de şomaj, însă muncitorii europeni se bucură de o serie mult mai bună de programe de susţinere a locurilor de muncă, comparativ cu cetăţenii Statelor Unite.