21 - 23 august 2020 – Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, Preşedintele VINARIUM International Wine Contest

Autor: Catalin Paduraru 21.08.2020

Cu multe ore înainte ca aceste rânduri să fie publicate (şi Dvs. să le citiţi), pe plaja din Vama Veche, răsăritul este întâmpinat cu Bolero-ul lui Ravel. Privesc înduioşat câteva zeci de tineri din care, o mare parte, aud pentru prima dată aceste acorduri. Sunt emoţionaţi, nu înţeleg ce soft ar fi putut crea aşa ceva, unii pun Shazam pentru identificare şi, eventual, pentru o reascultare. Nu-i pot judeca. Ar fi avut ei răbdarea de a-l asculta pe Iosif Sava explicând (şi prin asta intermediind) construcţia muzicală? Dar ce „Iosif Sava” ar fi avut răbdarea să le explice tinerilor de astăzi? Nu e o lume ideală cea în care trăim, e clar. Dar noi am creat-o. Mai mult, cei care aud Ravel pe plajă în premieră sunt nişte norocoşi, altfel se puteau întâlni cu „piesa” ca ilustraţie la vreun „GIF” de pe net, cu hipopotami dansând sau cu TIR-uri care alunecă pe gheaţă.

Nu ştiu ce le putem cere noi, cei de peste 50 de ani, puştilor de azi. Noi i-am împins excesiv către şcoală deşi ştiam că e proastă, noi le-am „eficientizat” viaţa, noi le-am scurtat programul de joacă, noi le-am micşorat libertatea, noi am catalogat lectura neobligatorie „pierdere de vreme”, noi am petrecut puţină vreme cu ei, noi le-am dat bona electronică – calculator/tabletă/telefon. Altfel... cred că le-ar fi plăcut să-şi vadă părinţii îmbrăţisaţi ascultând pe plajă sau în vârf de munte – Ravel. Le-am dat şansa asta?! Ne-am dat şansa asta?

Cred ca un punct de întâlnire între generaţii mai poate fi, încă, nisipul luminat de ivirea soarelui.

Un nou început.

1. Crama HAMANGIA, PAGAIA Rose 2019 – Merlot

2. Crama RASOVA, NUD Roze 2019 – Pinot Noir, Fetească Neagră, Mamaia

3. Via Viticola Sarica Niculiţel, Caii de la Letea Rose 2019 - Merlot, Shiraz, Pinot Noir

1. Crama HAMANGIA, PAGAIA Rose 2019 – Merlot

Dobrogea. Un teritoriu care ne pare familiar. Doar am fost cu toţii de atâtea ori pe litoral, ne-am bucurat de peisajele Deltei şi... cam atât. Din punct de vedere vitivinicol, cei mai mulţi dintre noi operăm cu şabloane când vorbim despre Dobrogea. Conturul acestora este necuprinzător şi aproape fără nicio legătură cu ceea ce oferă cu adevărat acest ţinut vast, variat în terroir-uri / condiţii pedoclimatice.

În DOC Babadag, NALBA (Crama HAMANGIA) propune un stil propriu, curajos prin distanţa pe care o ţine faţă de mainstream.

Rose-ul PAGAIA îşi asumă o culoare intensă, rămânând stralucitor ca un clairette din picturile şcolii engleze de secol 19. Vinul este cuceritor nu prin extravaganţă ci, mai degrabă, printr-un soi (!) de seriozitate şi forţă stăpânită.

Am moştenit de la bunica nişte pahare înalte, faţetate. Am transferat vinul din paharul de degustare subţire şi neutru, într-unul din aceste pahare cu personalitate. Un joc al minţii (ale cărui reguli nu le cunosc) m-a ţinut minute în şir în faţa acestui pahar din care am sorbit vinul puţin câte puţin. Ceea ce, recunosc, nu mi se întâmplă des când mă întâlnesc cu un rose. Încă o data se confirmă faptul că degustarea e o experienţă pentru minte şi suflet, iar un vin care te atrage în meditaţie şi ludic, e unul reuşit. Încercaţi!

Pe site-ul producătorului www.cramahamangia.ro îl găsiţi aici.

2. Crama RASOVA, NUD Roze 2019 – Pinot Noir, Fetească Neagră, Mamaia

Se face rose din Pinot Noir? Se face! (Şi încă cum!) Dacă eşti vinificator în România, încerci, pentru rose, şi o Fetească Neagră? Mai întrebi?!

Dacă ai crama în calea către Marea Neagră, te foloseşti şi de Mamaia? Mamaia??? Ei, da, un soi românesc creat la Staţiunea de Cercetări Murfatlar.

Nu multe crame s-au aventurat să-l „muncească”, iar cine a făcut-o (Rasova, Vlădoi), a câştigat.

Vinul acesta, aflat în balans între fructe şi calcar, cred că ar fi cel mai potrivit pentru tabloul din preambulul de mai sus. Cel cu răsăritul de soare.

E bucurie pură, energie şi... imponderabilitate.

Cu curaj, răsăritul poate fi întâmpinat şi... NUD. ...iar curajul (pentru cine nu îl are) vine după două-trei pahare.

Pe www.vinmagazin.ro , aici.

3. Via Viticola Sarica Niculiţel, Caii de la Letea Rose 2019 - Merlot, Shiraz, Pinot Noir

Şi dacă spun că e rose-ul meu preferat, mă ceartă cineva?

Nu-i lipseşte nimic. Culoare atractivă, aromele de cireaşă proaspătă, flori de măceş.

Aciditate bună, textură fermă, post-gust cât să scrii câteva rânduri.

Bun de sete, bun la creveţi, bun la raţă, bun la deserturi light. Nu cred să fie inhibat în nicio „confruntare” cu caracatiţe, peşti – în orice variantă ar fi gătite / preparaţi.

Un vin ca un răspuns curat la întrebarea: „Ştiţi un rose foarte bun?”

Pe www.vinexpert.ro îl găsiţi aici.

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.