Vicepremierul Raluca Turcan: Peste 485 de milioane de euro vor fi plătiţi către spitalele şi direcţiile de sănătate publică

Autor: Vasile Magradean 23.08.2020

Peste 485 de milioane de euro vor fi plătiţi către spitalele şi direcţiile de sănătate publică, autorităţile locale şi centrale care au de făcut cheltuieli legate de gestionarea crizei sanitare actuale.

Vicepremierul Raluca Turcan anunţă că echipamente, medicamente şi suport logistic pentru 121 de instituţii spitaliceşti din toată ţara vor fi decontate de către Ministerul Fondurilor Europene.

„Peste 485 de milioane de euro vor fi plătiţi către spitalele şi direcţiile de sănătate publică, autorităţile locale şi centrale care au de făcut cheltuieli legate de gestionarea crizei sanitare. Sunt bani care pot face diferenţa între viaţă şi moarte. Am promis că vom folosi fiecare euro din banii puşi la dispoziţie de UE şi ne-am ţinut de cuvânt”, a spus Turcan.

Potrivit acesteia, pentru acest tip de decontări era prevăzută iniţial o sumă de 350 de milioane de euro.

„Depunem toate eforturile pentru a dubla această sumă şi a supracontracta din fondurile europene până la 700 de milioane de euro, bani necesari pentru sistemul sanitar românesc”, a mai spus vicepremierul.

Raluca Turcan susţine că lupta cu pandemia a început în condiţiile în care România avea zero stocuri de medicamente şi echipamente de protecţie şi o reţea de laboratoare aproape inexistentă.

Cu ajutorul banilor europeni, se pot reface stocurile şi se pot achita achiziţiile de laboratoare mobile sau chiar a spitalelor modulare folosite de Ministerul Apărării în perioada stării de urgenţă sau alertă, susţine vicepremierul.

„Sunt proiecte care ajung şi la 10 milioane de euro fiecare, sau cele depuse de IGSU pot ajunge chiar la valoarea de 49 de milioane de euro”, a explicat Raluca Turcan.