Ce puteţi citi în cea mai nouă ediţie a Business MAGAZIN: 30 de ani de capitalism românesc. 16 companii antreprenoriale româneşti au spart pragul de 1 miliard de lei

Autor: Ioana Matei 24.08.2020

■ Doar 16 companii antreprenoriale româneşti au avut în 2019, la finalul a 30 de ani de capitalism, o cifră de afaceri de cel puţin un miliard de lei. Faţă de 2018, capitalismul „mare“ românesc a mai câştigat o firmă, iar faţă de 2017 sunt patru companii în plus. Care sunt cele mai mari firme controlate de antreprenori români după cifra de afaceri din 2019 şi cum arată bilanţurile lor financiare în ultimii ani veţi putea citi în cea mai recentă ediţie a Business MAGAZIN.

■ Piaţa imobiliară a trecut prin diverse încercări, una dintre cele mai răsunătoare fiind criza din 2008, cu rădăcini în piaţa de profil, în urma cărora s-a modelat şi piaţa imobiliară locală. Cât te costă să fii proprietar în Bucureşti, în contextul noii crize?

■ Pandemia de COVID-19 a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte sănătatea şi sistemul imunitar. Achiziţiile de produse bio şi naturale au explodat în acest context, iar tendinţa pare să se menţină şi în perioada următoare. A povestit mai mult despre aceasta, Ciprian Stancu, fondatorul unui magazin online specializat pe acest tip de produse.

■ La începutul acestui an, antreprenorii Vlad Elias şi Cristina Tarasevici, fondatorii grupului de curăţătorii ecologice Blue Lagoon Clean, estimau o creştere de aproape 20% a cifrei de afaceri. Ce s-a întâmplat însă când corporatiştii au fost trimişi să lucreze de acasă, iar costumele au fost înlocuite de tricouri?

■ Călin Popescu a transformat ideea celui de-al treilea ecran inteligent într-un produs vandabil - oglinda inteligentă de fitness. Disponibilă deocamdată doar în Germania, aceasta ar putea ajunge în curând şi în România. Deocamdată, firma a strâns finanţări de peste 20 de milioane de euro şi îşi plănuieşte expansiunea din Berlin.

■ Suntem cea mai fotografiată generaţie din toate timpurile, dar în acelaşi timp generaţia care nu are poze fizice. Ina Meriacre, originară din Republica Moldova, a decis să schimbe acest lucru, prin albumele sale cu poze. Citiţi mai mult despre businessul ei în cea mai recentă ediţie a Business MAGAZIN.

■ Soarta familiei Benetton, cândva simbol al antreprenoriatului italian, a luat o direcţie nefericită după ce prăbuşirea unui pod i-a adus imperiul infrastructurii italiene în colimatorul guvernului populist de la Roma, scrie ziarul Politico. Care este povestea imperiului Benetton?

■ ​Pasionat încă din copilărie de programare, antreprenorul Bogdan Liţescu a hotărât să îşi dezvolte şi cariera în jurul liniilor de cod.

■ ​Dar nu s-a mulţumit cu un job într-o corporaţie, ci şi-a fondat propriul business, start-up-ul Plant an App, cu care participă la cele mai importante evenimente internaţionale de tehnologie.

■ ​Piaţa serviciilor stomatologice, estimată la 1,5 miliarde de lei, nu a fost nici aceasta ocolită de efectele economice ale pandemiei de COVID-19, cu o blocare totală a activităţii cabinetelor în perioada stării de urgenţă.