Finanţe personale. Dezinteresul pentru pensiile private atinge un maxim istoric: doar un român din 100 îşi alege singur fondul Pilon II. ASF doarme

Autor: Liviu Popescu 29.08.2020

Potrivit datelor agregate de ZF, rata de repartizare aleatorie de 99,2% din T1/2020 este cea mai ridicată din istoria de circa 12 ani a fondurilor de pensii private din România, fiind în creştere de la 98,24% la final de 2019 şi de la 97,2% la final de 2018. ASF nu a luat nicio măsură până în prezent pentru a scădea nivelul de repartizare aleatorie.

Doar un român din 100 a semnat personal docu­men­tul de aderare pen­tru pensia privată Pilon II în primele trei luni din 2020, adică o rată de repartizare  aleatorie record de 99%, ceea ce arată pe de-o parte că tinerii au alte preocu­pări decât economiile private pentru bătrâneţe, iar pe de altă parte că eforturile administratorilor de pensii şi ale ASF sunt insuficiente.

Astfel, cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) arată că din cele 64.180 de per­soane nou intrate în sistemul de pensii private în primele trei luni din 2020, 63.640 au fost repartizate alea­toriu la unul dintre cele şapte fonduri Pilon II, iar doar 540 de români s-au prezentat personal la o unitate a unui admi­nis­tra­tor de pensii pentru a semna aderarea.

Potrivit datelor agregate de ZF, ra­ta de repartizare aleatorie de 99,2% din T1/2020 este cea mai ridicată din is­to­ria de circa 12 ani a fondurilor de pen­sii private din România, fiind în creş­tere de la 98,24% la final de 2019 şi de la 97,2% la final de 2018.

Cu alte cuvinte, românii devin din ce în ce mai dezinteresaţi de ce se în­tâm­plă cu cele 3,75% din venitul lunar pe care le virează în fiecare lună către un adminis­trator de pensii private, iar la acest as­pect contribuie probabil şi fap­tul că ade­rările se pot face doar prin pre­zenţă fizi­că, neexistând opţiunea de în­scriere online, sarcină care cade în atribuţiile ASF şi ale administratorilor de pensii.

De asemenea şi informaţiile greu de interpretat de către publicul larg şi uneori insuficient prezentate sau expli­ca­te de administratorii de pensii repre­zin­tă un alt factor pentru această rată de repartizare, spune un profesor de la Academia de Studii Economice.

Bogdan Dumitrescu, conferenţiar uni­ver­sitar doctor al ASE din Bucu­reşti, identifică trei factori pentru rata ri­di­cată de repartizare aleatorie, res­pec­tiv gradul scăzut de educaţie finan­ciară al tinerilor, eforturile nu foarte con­sistente de diferenţiere din partea admi­nistratorilor de pensii şi faptul că între administratori concu­renţa nu este una acerbă.

Prin eforturile nu foarte consistente de diferenţiere, Bogdan Dumitrescu se re­feră la politica de comisioane, perfor­man­ţa trecută şi calitatea portofoliului fon­durilor de pensii. „În cazul primului ele­ment, reducerea agresivă a comi­sioa­ne­lor maxime care pot fi percepute de către administratori operată înce­pând cu anul 2019 face aproape im­posibilă o di­fe­renţiere prin preţ între aceş­tia. În ca­zul gradului de risc, al per­for­manţei trecute şi calităţii porto­fo­liului, informa­ţiile sunt greu de in­ter­pretat de către publicul larg şi uneori insuficient prezentate/explicate de administratori“, spune el.

Cei şapte administratori de pensii pri­vate, care prin intermediul fondu­ri­lor Pilon II gestionează economiile pen­tru bătrâneţe a 7,4 milioane de ro­mâni, prin investiţii pe piaţa de capital, titluri de stat şi alte instrumente, ra­portează de două ori pe an situaţia de­ta­liată a plasamen­te­lor, respectiv nu­me­le com­pa­niei la care au investit, valoa­rea pla­sa­mentului şi ponderea în activul net.