SIF-urile rămân o miză locală cu tot mai puţin interes la o lună de la eliminarea pragului de 5%

Autori: Liviu Popescu , Tibi Oprea 25.08.2020

♦ De la - 6,4% la SIF Oltenia la +3,6% la SIF Muntenia, câteva milioane de lei schimbate şi conflicte între acţionari ♦ „Sunt acţionar de 20 ani la SIF-uri. Se ceartă ca între vecini“ ♦ „La începutul anului am zis că odată cu trecerea Bursei la statutul de piaţă emergentă secundară şi cu ridicarea acestui prag la SIF-uri scot profit şi renovez casa de la ţară, dar optimismul meu s-a spart ca un balon.“

Cele cinci SIF-uri, cu un porto­foliu investiţional de 10 mld. lei, adică dublu faţă de valoarea de la bursa româ­nească, încă se poziţionează din perspectiva lichidităţii în urma marilor companii listate la o lună de când a fost eliminat pragul de deţinere de 5%, ba chiar şi în urma acţiunilor străine listate la bursa de la Bucureşti.

Astfel, din 24 iulie 2020, adică de când SIF-uri se tranzacţionează fără acest prag de deţinere, considerat de mulţi analişti a fi ultima frontieră pentru aceşti emitenţi întrucât permite diversificarea acţionariatului, şi până în prezent, cea mai lichidă SIF este cea din Bănie, cu 8,7 mil. lei tranzacţii, dar cu o scădere de 6,4% a preţului acţiunii.