Ministerul Agriculturii: Încep plăţile pentru cei peste 17.000 de fermieri din Programul tomata, care are un buget de 40 mil. euro. Valoarea per beneficiar a programului este de 2.270 euro

Autor: Florentina Niţu 25.08.2020

Reprezentanţii ministerului Agriculturii susţin că în cursul acestei săptămâni vor vira primii bani în conturile celor peste 17.000 de fermieri înscrişi în programul de creştere a tomatelor în spaţii protejate – sere sau solarii, iniţiat de guvernul PSD în 2017. Acesta are un buget alocat de aproape 40 de milioane de euro şi fiecare benefiar ar urma să primească 2.270 euro.

„Ministerul Finanţelor Publice a aprobat deschiderea creditelor bugetare, urmând ca în data de 25 august 2020 Ministerul Agriculturii să alimenteze conturile tuturor Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene“, au transmis oficialii ministerului de resort printr-un comunicat de presă.

Un număr de 17.386 beneficiari sunt eligibili, rezultând un cuantum de 2.270 euro/beneficiar, adică 10.784 lei/beneficiar. În comparaţie cu anul 2019, în acest an numărul beneficiarilor din ciclul I de producţie a crescut cu circa 21% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru a primi banii, fermierii trebuie să cultive ropii pe o suprafaţă de minimum 1.000 mp, să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate/mp şi să valorifice producţia de tomate de cel puţin două tone dovedită cu documente justificative, în extrasezon. Programul se desfăşoară în două cicluri, primăvara şi toamna. Legumicultorii le-au cerut miniştrilor de la Agricultură, în ultimii trei ani, să creeze un program de sprijin pentru toate legumele, nu doar pentru tomate, însă nu a mai fost creat decât un program pentru susţinerea producătorilor de usturoi.