Centrele regionale vs. Bucureşti: O clădire de birouri din Timişoara vine cu cea mai înaltă certificare verde

Autor: Bogdan Alecu 26.08.2020

Clădirea de birouri Vox Technology Park dezvoltată în Timişoara de către Vox Property Group, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din zona de vest a ţării, a obţinut certificarea sustenabilă BREEAM In-Use cu calificativul Outstanding, cel mai înalt nivel existent pe plan internaţional şi prima din România care obţine acest nivel după versiunea v6, emisă în mai 2020.

Versiunea BREEAM v6 este cea mai recentă versiune de certificare sustenabilă a activelor imobiliare elaborată de către britanicii de la BRE, liderul mondial în evaluarea şi certificarea sustenabilă a clădirilor.

Cea mai recentă versiune de certificare BREEAM aduce numeroase îmbunătăţiri în ceea ce priveşte evaluarea rezultatelor de administrare a clădirilor, sănătatea în spaţiile închise, într-un context general dominat de pandemia COVID-19, şi adaptarea la schimbările climatice, adiţional parametrilor urmăriţi prin versiunile anterioare.

Certificatul BREEAM In-Use obţinut acoperă atât componenta de performanţă a activului, cu un scor de 95%, cât şi de administrare a acestuia, cu un punctaj de 91,3%, ambele cu nivelul Outstanding.

Adiţional creării unui mediu de lucru sănătos şi a unui impact redus asupra mediului înconjurător, într-un context în care toate clădirile nou construite în România sunt obligate să îşi reducă emisiile de carbon potrivit directivelor europene, o clădire certificată cu un calificativ Outstanding poate obţine reduceri de până la 20% ale consumurilor de energie şi resurse.

Certificarea In-Use are o valabilitate de trei ani şi este obţinută, în unele cazuri, de către proprietari pentru a atesta nivelul de sustenabilitate a clădirilor şi rezultatele acestora. Certificarea In-Use reprezintă şi un instrument cu ajutorul căruia proprietarii de clădiri îşi pot întocmi un plan de îmbunătăţire a sustenabilităţii şi a rezultatelor unui activ, confirmând periodic starea clădirii şi dacă modul de administrare este unul performant şi atent la nevoile eventualilor chiriaşi.