Tensiunile dintre China şi SUA nu s-au terminat: Administraţia de la Beijing denunţă sancţiunile Statelor Unite şi ameninţă cu măsuri simetrice

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 27.08.2020

Administraţia de la Beijing a denunţat, joi, sancţiunile impuse de Statele Unite firmelor chineze active în Marea Chinei de Sud, considerându-le o ingerinţă în afacerile interne, conform cotidianului Le Figaro.

"Declaraţiile Statelor Unite reprezintă o ingerinţă flagrantă în afacerile interne chineze", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"China va adopta măsuri ferme pentru a se asigura respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale companiilor şi cetăţenilor", a precizat oficialul chinez.

Administraţia Donald Trump a prezentat, miercuri, o serie de restricţii care vizează companii chineze implicate în activităţile desfăşurate de Administraţia de la Beijing în zone disputate din Marea Chinei de Sud, informează publicaţia The Wall Street Journal. Măsurile de sancţionare au fost dispuse de Departamentul de Stat şi de Departamentul Comerţului, vizând o serie de companii chineze cu capital de stat, inclusiv filiale ale grupului China Communications Construction, principala entitate care participă la iniţiativa preşedintelui Xi Jinping numită "Centura şi Drumul" ("Belt and Road"), un proiect vast de infrastructură în Asia, Africa şi alte zone ale lumii.

Restricţiile SUA vor viza 24 de companii active în Marea Chinei de Sud. Printre măsuri se numără limitarea accesului la echipamente tehnologice americane şi retragerea vizelor de călătorie membrilor consiliilor de administraţie.

Administraţia Donald Trump a adoptat recent o declaraţie formală prin care contestă revendicările teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud. Secretarul de Stat, Mike Pompeo, a denunţat acţiunile Chinei de intimidare a vecinilor din zona Mării Chinei de Sud, insistând pentru respectarea legislaţiei internaţionale.

La jumătatea lunii august, portavionul american USS Ronald Reagan şi navele din grupul de escortă au efectuat exerciţii într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud, pentru afirmarea principiului libertăţii circulaţiei maritime.

Revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud sunt contestate de Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.