Nicu Marcu, preşedintele ASF: Piaţa de capital trebuie să devină un partener important pentru companiile de stat şi pentru companiile private, astfel încât să contribuie la dezvoltarea economiei

Autor: Robert Manea 27.08.2020

Nicu Marcu, preşedintele ASF spune că piaţa de capital trebuie să devină un partener important atât pentru companiile de stat, cât şi pentru cele din mediu privat şi în ultimul rând să contribuie la dezvoltarea macroeconomică.

În încercarea de a ridica piaţa de capital din România, care are o pondere extrem de redusă în PIB, având în vedere că economia şi firmele se finanţează mai mult de la bănci sau de la furnizori, ASF în colaborare cu Ministerul Finanţelor va derula un proiect privind strategia naţională pentru piaţa de capital, finanţat prin Programul de Sprijin pentru Reforme Structurale - UE.

Proiectul va beneficia de sprijinul OECD - Organizaţia pentru Cooperare si Dezvoltarea Economică în calitate de consultant şi are ca obiectiv elaborarea unor strategii naţionale care să se bazeze pe o analiză a situaţiei actuale a pieţei de capital din România şi a structurii acestuia, spune Nicu Marcu.

„Vor fi indentificate şi principalele probleme structurale rezultate din analiza cadrului de reglementare. Strategia va fi fundamentată printr-un dialog cu actorii pieţei financiare şi vor fi realizate analize diagnostic privind problemele structurale şi barierile semnificative în dezvoltarea pieţei de capital din România”.

Proiectul va fi demarat în toamna acestui an.

Sistemul bancar finanţează marea majoritate a economiei, companiile private sprijinindu-se mai mult pe creditul bancar sau creditul furnizor, în timp ce  companiile de stat se bazează pe finanţare bancară sau pe propriul cashflow.

Deşi fiecare guvernare are în program dezvoltarea pieţei de capital, rezultatele sunt aproape nule.

Guvernele se feresc să listeze companiile de stat din cauza populismului politic – Nu ne vindem ţara – sau din cazua faptului că aceste companii de stat, care au poziţii de monopol şi au foarte mulţi bani sunt văzute ca nişte puşculiţe politice.

Din cauza lichidităţii reduse de la Bursă, antreprenorii români preferă să-şi vândă companiile mai degrabă în discuţii bilaterale cu investitori strategici decât să-şi listeze firmele la Bursă.

De la Guvernul Ponta – care a listat Electrica şi Romgaz- niciunul dintre guvernele care s-au succedat la Palatul Victoria nu s-au grăbit să continue programul de listare a companiilor de stat la Bursă .

De 3 ani, Hidroelectrica aşteaptă să fie listată la Bursă, fiind cea mai importantă companiie pe care o mai deţine statul cu o valoare pe piaţă care depăşeşte 3 miliarde de eruo.

Fără companiile mari de stat, dar şi fără mai multe companii private de talie mijlocie şi mare, Bursa nu poate face paşi înainte chiar dacă piaţa de capital din România beneficiază de strategii făcute la nivel european.