ZF AGROPOWER. BNR: „Numai 5% din întreprinderile mijlocii agroalimentare cresc la nivelul unei corporaţii în cinci ani“. Cum pot fermele româneşti să crească randamentul agricol?

Autor: Florentina Niţu 30.08.2020

♦ Identificarea unor firme-campion din sector ar trebui să fie o prioritate pentru creşterea performanţei în sectorul agroalimentar ♦ „Fermierul ar trebui să se ocupe de cultură şi să externalizeze ceea ce nu ştie să facă“.

Circa 70% din companiile de talie mijlocie din agricultură se menţin în aceeaşi categorie de mărime într-un orizont de 5 ani, iar 25% din ele fie mi­grează în clasa între­prin­derilor mici, fie în cea a micro­între­prin­derilor şi numai 5% din între­prin­derile mijlocii cresc la nivelul unei corporaţii în acest inter­val, arată un studiu al Băncii Naţionale a Râmâniei.

Comitetul Naţional pentru Supra­ve­gherea Macroprudenţială a analizat sectorul agroalimentar şi consideră că este impor­tantă creşterea performaţei firmelor şi identificarea potenţialelor firme-campion în domeniul agroalimentar, iar statul ar putea stimula asta prin acordarea de capital către 500 de firme autohtone mari, din cele circa 33.000 de companii din acest sector.