Finanţele ţării reintră în picaj în iulie: Aproape toate veniturile au avut scăderi de două cifre faţă de iulie 2019

Autor: Răzvan Botea 30.08.2020

Încasările statului din impozitul pe venit au scăzut cu 28% în iulie 2020 versus iulie 2019, cele din impozitul pe salarii cu 12%. La TVA statul a încasat cu 20% mai puţin în iulie 2020 faţă de acceaşi lună din 2019.

Finanţele ţării s-au deteriorat puternic în iulie 2020, după ce în iunie execuţia bugetară a venit ca un licăr de speranţă pentru bugetul României în acest an. Astfel, veniturile statului s-au diminuat în total cu 8% an/an în iulie, faţă de o creştere de 8% an/an în iunie. Statul a avut în iulie venituri totale de 29 mld. lei şi cheltuieli de 33,4 mld. lei.

„Execuţia pe venituri nu merge grozav şi în acelaşi timp cheltuielile sunt destul de mari şi în acest context deficitul creşte destul de rapid. Nouă ţintă de 8,6% (deficit bugetar ca procent din PIB – n. red.) pare optimistă în momentul de faţă. Estimarea noastră este de 9,5%, dar poate fi chiar mai mare, mai ales dacă se dublează alocaţiile şi mai există un mare semn de întrebare legat şi de creşterea pensiilor“, comentează datele pentru ZF Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

La ultima rectificare bugetară, a doua din acest an, guvernul a majorat ţinta de deficit bugetar la 8,6% din PIB, faţă de 6,7%, cât estima în primăvară. Deficitul bugetar la 7 luni a ajuns la 4,17% din PIB, după ce în iulie a crescut cu 4,5 mld. lei, adică 0,42% din PIB.

Pe partea de încasări, statul a încasat 2,8 mld. lei din impozitul pe profitul companiilor, cu 28% mai puţin faţă de cât a încasat în iulie 2019.

Din impozitul pe venituri şi salarii, statul a colectat 2,1 mld. lei, în scădere cu 12% faţă de cât a colectat în iulie 2019, când încasările la bugetul de stat din aceste impozite a fost de 2,4 mld. lei. Spre comparaţie, în iunie 2020 statul a colectat 2,65 mld. lei din impozitul pe salarii, în creştere cu aproape 40% faţă de iunie 2019, când a încasat 1,9 mld. lei.

„Performanţa economică clar s-a deteriorat în trimestrul al doilea. Cifrele la iulie sunt practic aferente lui iunie, deci se reflectă cumva luna iunie sau trimestrul al doilea în ansamblu, care a fost destul de slab“, a explicat Ionuţ Dumitru.

Ionuţ Dumitru mai spune că datele macroecnomice arată o revenire în vară şi aceasta ar trebui să se vadă şi în finanţele ţării începând cu execuţia bugetară din luna august, cu toate că nu se vor întâmpla miracole pe partea de venituri.

„Aşa ar trebui (revenirea indicatorilor macro să se vadă în execuţia bugetară din august - n. red.), pentru că, începând cu iulie mai cu seama, aş spune că indicatorii economici arătau mai bine şi ar trebui să se reflecte. Nu mă aştept la miracole pe partea de venituri. Pe partea de cheltuieli sunt riscuri mari legate de alocaţii şi creşterea de pensii.“

Veniturile statului din TVA au scăzut în iulie 2020 cu 20% an/an şi au fost în valoare de 4,5 mld. lei, faţă de 5,6 mld. lei în iulie 2019.

Pe partea de cheltuieli, salariile au însemnat 9,9 mld. lei în iulie, în creştere cu 12% an/an. Cheltuielile cu asistenţa socială (pensiile, cu precădere) au fost de 10,8 mld. lei, în creştere cu 15% faţă de iulie 2019.

Statul a mai cheltuit cu investiţiile (cheltuielile de capital) 2,7 mld. lei în iulie 2020, în creştere cu 17% faţă de aceeaşi lună din anul precedent.