Este oficial: AFI Europe preia portofoliul de birouri al NEPI-Rockcastle şi devine al doilea cel mai mare proprietar de office de pe piaţa locală

Autor: Bogdan Alecu 28.08.2020

NEPI Rockcastle şi AFI Europe au închis cea mai mare tranzacţie de birouri din istoria pieţei din România, cu un portofoliu de 307 milioane de euro. Tranzacţia reprezintă o treime din piaţa estimată de investiţii în 2020.

În cadrul tranzacţiei, NEPI-Rockcastle a fost consiliat de către Colliers International.

Tranzacţia este cu atât mai importantă cu cât are loc în plină pandemie de coronavirus – pandemie care a determinat şi întârzierea tranzacţiei, care iniţial trebuia încheiată în primăvară. În plus, în prezent piaţa de birouri trece printr-o nouă transformare, motiv pentru care, spre exemplu, munca de acasă a lăsat spaţiile de birouri goale şi aproape a înjumătăţit, la 1,2 mld. euro, valoarea Globalworth, cel mai mare proprietar de birouri din România şi care este controlat acum de un investitor din Cehia

Acţiunile Globalworth Real Estate Investments (simbol bursier GWI), cel mai mare proprietar de spaţii de birouri din Europa Centrală şi de Est, cu proprietăţi în principal în România şi Polonia, înregistrează de la începutul anului o scădere de 42,2%, ajungând la circa 5,4 euro pe bursa londoneză, în contextul în care criza de sănătate şi implicaţiile acesteia au adus în spaţiile de birouri un „vânt rece” care s-a reflectat şi în cotaţie, arată datele agregate de ZF.

Chiar şi în aceste condiţii, AFI Europe, proprietarul celui mai mare mall din Bucureşti, printre altele, a finalizat preluarea portofoliului format din patru proiecte de birouri de la NEPI Rockcastle, în cea mai importantă tranzacţie istorică de birouri din România. Cu o valoare de 307 milioane euro, tranzacţia prin care NEPI Rockcastle, consiliat de Colliers International, a vândut patru proiecte de birouri către AFI Europe reprezintă o treime din piaţa de investiţii imobiliare estimată la aproximativ un miliard de euro din 2020. Achiziţia pune România pe harta marilor investitori strategici şi are potenţialul să devină un catalizator pentru noi tranzacţii semnificative în viitor, fiind un reper important privind lichiditatea pieţei locale şi contribuind la creşterea încrederii investitorilor, potrivit specialiştilor Colliers International.