BNR s-a înţeles cu BCE să prelungească până în iunie 2021 înţelegerea prin care poate împrumuta 4,5 miliarde de euro de la BCE printr-o linie repo

Autor: Claudia Medrega 31.08.2020

Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR) s-au înţeles să prelungească cu şase luni, până la sfârşitul lunii iunie 2021, aranjamentul privind linia repo de până la 4,5 mld. euro, după ce la începutul verii acestui an BNR anunţa că a încheiat până la sfârşitul anului 2020 înţelegerea istorică cu BCE, care este responsabilă de politica monetară a zonei euro.

„Banca Centrală Europeană (BCE) şi Banca Naţională a României (BNR) au convenit asupra prelungirii aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR, prin intermediul unei linii repo, pentru a veni în întâmpinarea posibilei apariţii a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncţionalităţilor pieţei manifestate pe fondul şocului indus de Covid-19. Linia repo a fost convenită iniţial să rămână în vigoare până la data de 31 decembrie 2020. Aranjamentul financiar a fost prelungit până la sfârşitul lunii iunie 2021“, a transmis vineri BNR.