Raport BNR: „La carne, legume şi fructe deficitele comerciale au crescut de mai mult de 2,5 ori în perioada 2013-2019. Trebuie susţinute investiţiile şi asocierea fermierilor“

Autor: Florentina Niţu 31.08.2020

♦ Anul trecut, România a importat carne de 941 mil. euro şi a exportat de numai 240 mil. euro, a importat legume de 516 mil. euro şi a trimis peste graniţe de doar 95 mil. euro, iar fructe a importat de 653 mil. euro şi a exportat de 11 ori mai puţin.

România este excedentară în ceea ce priveşte ceralele, însă în cazul cărnii, legumelor şi fructelor, deficitele au crescut de mai mult de 2,5 ori în perioada 2013-2019, arată o analiză a Comitetului Naţional pentru Supra­ve­gherea Macro­pru­denţială al Băncii Na­ţionale a României.

„Concomitent avem un surplus co­mer-cial pentru ciuperci şi mazăre şi un deficit pentru con­serve de legume (exclusiv tomate) şi ciuperci conservate altcumva decât în oţet. În acest con­text, Ro­mânia ex­portă pre­ponderent materii prime şi pro­duse cu valoare adău­gată mică şi importă pro­duse cu valoare adău­gată mare rela­tiv la ceea ce se în­tâm­plă în ţările din regiune. Orien­tarea într-o măsură mai mare către bu­nuri care înco­r­porează o valoare adău­gată mai ri­dicată poate să contribuie la îm­bunătăţirea soldului balanţei comer­cia­le“, se arată în documentul BNR.