Producătorul de cărămizi Cemacon, controlat de Dedeman, raportează profit de 10 mil. lei în S1/2020, minus 26%, la afaceri de 57 mil. lei

Autor: Cristina Bellu 31.08.2020

Cemacon Cluj (simbol bursier – CEON), producător de cărămizi controlat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl prin Dedeman (73,3%) şi PIF Industrial (16,7%), a înregistrat un profit de 10,3 mil. lei în primele şase luni ale anului, în scădere cu 26% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce afacerile companiei s-au diminuat cu 22% până la valoarea de 57,4 mil. lei.

În perioada ianuarie-iunie 2020, producătorul de cărămizi a înregistrat un rezultat EBITDA (câştigul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 17,8 mil. lei, în scădere cu 19% faţă de cel înregistrat în S1/2019, în timp ce profitul înainte de impozitare s-a situat la nivelul de 11 mil. lei, minus 31%, arată datele din raportul semestrial al Cemacon Cluj.

“Efectele pandemiei, a măsurilor de izolare şi consecinţele de frânare a activităţii economice au afectat şi activitatea nostră cu preponderenţă în lunile aprilie şi mai”, spune Liviu Stoleru, CEO al producătorului de cărămizi Cemacon Cluj.

La 30 iunie, activele totale ale companiei se cifrau la 259 mil. lei, în creştere uşoară, de 2% faţă de finalul anului trecut, în timp ce datoriile toate înregistrau valoarea de 82,4 mil. lei, minus 7%.

Producătorul din Cluj se află în fază avansată de implementare a trei proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă prin care se urmăreşte creşterea profitabilităţii viitoare, potrivit informaţiilor transmise de managerul companiei.

“Lună după lună reuşim, prin rezultatele financiare obţinute, să anulăm din pierderile perioadei de urgenţă astfel ca la final de an să obţinem o performanţă financiara bună în contextul actual”.

Acţiunile CEON înregistrează o scădere de 7,51% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 6,11 mil. lei, emitentul ajungând la 175 mil. lei capitalizare.