Comisia Europeană aderă la COVAX, mecanismul pentru accesul mondial echitabil la vaccinuri anti-COVID

Autor: Dorin Oancea 31.08.2020

Comisia Europeană şi-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, disponibile peste tot în lume la preţuri accesibile, pentru toate persoanele care au nevoie de acestea, anunţă un comunicat. 

De asemenea, ca parte a unui efort al „Echipei Europa” (Team Europe), Comisia anunţă astăzi o contribuţie de 400 de milioane euro sub formă de garanţii, menită să sprijine mecanismul COVAX şi obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat: „Cooperarea la nivel mondial este singura modalitate de a combate o pandemie mondială. În cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus şi al campaniei „Obiectivul nostru mondial: Uniţi pentru viitor” am văzut că actorii pertinenţi din toată lumea şi-au unit eforturile. Până în prezent aceştia s-au angajat să aloce aproape 16 miliarde EUR, iar organizaţiile şi cercetătorii cei mai talentaţi îşi unesc eforturile pentru a furniza vaccinuri, teste şi tratamente, care vor fi bunuri universale, comune. Astăzi, Comisia anunţă o contribuţie în valoare de 400 de milioane EUR la mecanismul COVAX, contribuţie care vizează colaborarea în vederea achiziţionării de viitoare vaccinuri în beneficiul ţărilor cu venituri mici şi medii. Sunt convinsă că aceste eforturi ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru, şi anume acela de a combate, împreună, acest virus.”

Mecanismul COVAX, condus de Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) şi OMS, urmăreşte să accelereze dezvoltarea şi fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 şi să garanteze un acces corect şi echitabil pentru fiecare ţară din lume.

În cadrul unui angajament comun al UE (Comisia, statele membre şi instituţiile financiare europene, în special BEI) de a mobiliza resurse pentru răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus, Comisia intenţionează să mobilizeze până la 400 de milioane EUR sub formă de garanţii pentru a sprijini mecanismul COVAX şi obiectivele care stau la baza acestuia, ca parte a unui efort al Echipei Europa. Condiţiile şi modalităţile detaliate privind participarea şi contribuţia UE vor fi detaliate în următoarele zile şi săptămâni. Echipa Europa este pregătită să îşi utilizeze cunoştinţele şi resursele în cadrul mecanismului COVAX pentru a accelera şi a extinde dezvoltarea şi fabricarea unei oferte globale de vaccinuri pentru cetăţenii din întreaga lume, din ţările sărace şi din cele bogate.

Participarea UE la mecanismul COVAX va completa negocierile în curs de desfăşurare ale UE cu companiile producătoare de vaccinuri, care au drept scop creşterea capacităţii de producţie a producătorilor de vaccinuri, contribuind astfel la eforturile întreprinse la nivel mondial.

Comisia a colectat, începând cu 4 mai 2020, aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, o acţiune globală vizând asigurarea accesului universal la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva noului coronavirus, precum şi redresarea globală.