EY România: Opt din zece companii cred că sustenabilitatea are un impact pe termen lung asupra performanţei operaţionale, dar aproape jumătate se aşteaptă la o creştere minoră a investiţiilor de acest tip

Autor: Roxana Rosu 31.08.2020

Majoritatea companiilor (80%) sunt de părere că că integrarea sustenabilităţii în procesul decizional are un impact pe termen lung asupra performanţei operaţionale, dar aproape jumătate dintre reprezentanţii mediului de afaceri din România (49%) se aşteaptă la o creştere minoră a investiţiilor sustenabile, bazate pe criterii legate de factorii de mediu, sociali sau de guvernanţă corporativă, arată un studiu realizat de EY.

De asemenea, 18% dintre respondenţi afirmă că nu pot estima ce se va întâmpla după epidemia COVID-19 cu acest tip de investiţii, bazate pe factorii ESG (environmental, social and governance).

 “Factorii ESG şi valoarea pe termen lung pot fi consideraţi două feţe ale aceleiaşi monede, sunt interdependenţi. Lumea se schimbă, iar aceste schimbări pot afecta rapid mediul de afaceri, aşa cum am observat recent. Este important ca societăţile să înţeleagă faptul că includerea principiilor de sustenabilitate în procesele decizionale poate contribui la crearea unui avantaj competitiv, răspunzând în acelaşi timp la presiunea părţilor interesate privind adoptarea practicilor de responsabilitate socială. Acceptarea acestei tendinţe va presupune o serie de schimbări în cultura organizaţională, în procesele şi tehnologiile existente, însă, pe termen lung, aceste eforturi pot duce la crearea de noi oportunităţi, la îmbunătăţirea performanţelor, dar şi a reputaţiei companiei.”, a declarat Laura Ciobanu, Manager, Schimbări Climatice şi Sustenabilitate, EY România.