Ilie Airinei, un fermier din Iaşi a cumpărat un teren de 34 ha cu 1,6 milioane lei, foarte aproape de graniţa cu Republica Moldova

Autor: Florentina Niţu 01.09.2020

Primele opt luni din acest an au adus şase noi contracte de vânzări de terenuri de peste 30 de hectare, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, instituţia care avizează aceste tranzacţii.

Ilie Airinei, un fermier de 70 de ani din judeţul Iaşi, a cumpărat recent o suprafaţă de teren agricol de 34 de hectare, situată în extravilanul localităţii Plugari, foarte aproape de graniţa cu Republica Moldova, la preţul de vânzare de 1,6 milioane de lei. Contactat telefonic de ZF privind această investiţie, el nu a răspuns până la închiderea ediţiei.

Până în prezent, în primele opt luni din 2020, au tranzacţionate pese 280 de hectare, ce au o valoare totală de peste 10 milioane de lei, confrom informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Anul trecut, ministerul de resort a avizat tranzacţio­narea a 1.400 de hectare de teren arabil, în valoare de 8,5 milioane de euro, iar aproape jumătate din suprafaţa scoasă la vânzare de români a ajuns în mâinile străinilor. Preţul terenului la un nivel scăzut îi determină pe investitori să parieze pe România.

Cea mai mare tranzacţie din 2019 a avut loc în judeţul Timiş, acolo unde compania Agro Nevada Tim, controlată de Corvin Mateiu a achiziţionat 420 de hectare cu 3,4 milioane de euro, el fiind, totodată, unul dintre cei mai mari fermieri din România cu circa 10.000 de hectare, cofrom datelor din piaţă.