ANALIZĂ ZF. Cât de sofisticată şi complexă este economia României, conform Universităţii Harvard? Suntem pe locul 25 în lume şi am câştigat 13 poziţii faţă de 2005. „România este o ţară cu o economie mai complexă decât părea la o primă vedere“

Autor: Cristina Roşca 02.09.2020

În top zece economii din lume după complexitatea lor îşi fac loc Austria (poziţia a 6- a), Cehia (poziţia a 7- a), Ungaria (9) şi Slovacia (10). Aceste ţări sunt mai sus poziţionate ca Franţa sau Italia, ţări care au relocat o bună parte din ce produceau în Est, în ţări mai ieftine. Aşa s-a întâmplat că unii investitori au ajuns din Occident în România.

România are a 25-a cea mai complexă economie a lumii, indicator care analizează nu doar cât de dezvoltată este o ţară, cât şi ce şi cum produce şi mai ales cât de sofisticate sunt produsele şi serviciile pe care le trimite peste graniţă la export.

Piaţa locală se află astfel, în prima parte a clasamentului realizat de Universitatea Harvard şi care cuprinde un total de 133 de ţări.

„România este o ţară cu o economie mai complexă decât ar indica la o primă vedere indicatorii ei, motiv pentru care PIB-ul este aşteptat să crească în medie cu 3% pe an până în 2028 (...)“, spun analiştii Harvard care au realizat studiul Atlas of Economic Complexity.