Christian Sewing, şeful Deutsche Bank, are o perspectivă sumbră asupra economiei globale

Autor: Mediafax 03.09.2020

Economia mondială nu va reveni la nivelurile precoronavirus pentru o perioadă lungă de timp, a avertizat ieri directorul executiv al Deutsche Bank. Activitatea comercială din zona euro a scăzut brusc în urma măsurilor stricte impuse în martie, dar şi-a revenit oarecum în ultimele luni, după relaxarea anumitor restricţii. Statele Unite au cunoscut o evoluţie similară. Cu toate acestea, există îngrijorări că uşoara revenire a activităţii nu va dura dacă noi blocajele şi restricţii vor fi impuse sau dacă nu va apărea un vaccin sau un tratament semnificativ.

"Revenirea la vechea noastră forţă economică va dura mult mai mult decât presupunem astăzi", a declarat Christian Sewing, CEO al Deutsche Bank, la Handelsblatt Banking Summit. El a avertizat că o mulţime de companii trebuie să reziste cu vânzări reduse destul de mult timp.

„Ne confruntăm cu o situaţie economică în care vom avea o redresare, da, dar doar pas cu pas şi nu în toate industriile“, a susţinut Sewing. Pandemia a afectat grav industria turismului şi a călătoriilor. Unii analişti se întreabă dacă sezonul de vară este doar un colac de salvare temporar aruncat unor hoteluri şi altor afaceri legate de turism. În plus, guvernele intenţionează să reducă o parte din stimulentele pe care le-au oferit iniţial, ceea ce reprezintă un risc în creştere pentru multe companii şi lucrători.

„Nivelul precriză va fi dificil de atins şi va dura mult timp. Acest lucru nu se va întâmpla nici anul acesta şi nici anul viitor“, a mai spus Sewing, adăugând că unele părţi ale economiei vor funcţiona la 70% până la 90% din capacitate. El a adăugat că din cauza pandemiei nu sunt luate în discuţie alte provocări economice: „pericolele unui Brexit neordonat“, efectul „ratelor scăzute ale dobânzilor“ şi conflictul comercial dintre Statele Unite şi China.