Europa: Noile date relevă drumul anevoios spre recuperare şi misiunea complicată a BCE

Autor: Catalina Apostoiu 03.09.2020

Impulsionate de perioada de carantină, în care oamenii au petrecut mai mult timp acasă, şi de reorientarea către munca de acasă, vânzările de mobilă au crescut puternic la nivelul Europei, contribuind la o redresare a cheltuielilor din retail, acestea urcând în multe ţări peste nivelurile de anul trecut, potrivit Financial Times.

Totuşi, recuperarea rapidă a cheltuielilor pe bunuri este doar o parte a poveştii. Încrederea consumatorilor rămâne scăzută în Europa, preţurile sunt în scădere, cheltuielile pe servicii sunt în continuare reduse, în timp ce economiile gospodăriilor înregistrează creşteri record.

Există de asemenea temeri că reluarea creşterii îmbolnăvirilor va duce la noi restricţii care ar putea sufoca redresarea incipientă.

Banca Centrală Europeană a avertizat în repetate rânduri că recuperarea economiei va fi una anevoioasă şi de durată, Acum, pe lângă temerile legate de redresarea economică şi o scădere a inflaţiei, preşedinta acesteia Christine Lagarde are în faţă o nouă provocare, cea a aprecierii puternice a monedei unice europene, scrie Bloomberg.

Euro a avansat cu 12% în doar cinci luni de la începutul măsurilor de carantină, urcând peste 1,20 în raport cu dolarul la începutul săptămânii pentru prima dată în mai mult de doi ani. Investitorii se aşteaptă la noi creşteri, iar doi oficiali de top ai BCE au admis că aprecierea îi preocupă.

Zona euro este în mod deosebit vulnerabilă din perspectiva dependenţei masive a acesteia de exporturi şi lunga perioadă de inflaţie scăzută. Aprecierea rapidă l-a determinat adesea pe fostul preşedinte Mario Draghi să se declare îngrijorat cu privire la impactul asupra economiei.

Acum, succesoarea acestuia, Lagarde, va trebui să decidă dacă vrea să urmărească o tactică similară. Decizia ar putea veni la următoarea şedinţă din 10 septembrie.

Isabel Schnabel, membră a boardului BCE, a declarat că impactul cursului de schimb asupra inflaţiei este neclar. Totuşi, banca se luptă să-şi atingă ţinta de inflaţie de multă vreme, cu mult înaintea pandemiei, astfel că perspectiva unor presiuni sporite asupra acesteia îi va îngrijora pe strategi.

„BCE va trebui să decidă dacă va dori să ia noi măsuri“, arată Carsten Brzeski, economist ING.

Inflaţia de bază a scăzut la 0,4% în august de la 1,2 în iulie în termeni anuali. Analiştii se aşteaptă acum ca BCE să-şi reducă estimările şi să-şi ajusteze politica de stimulente în câteva luni, potrivit CNBC.

În ceea ce priveşte stimulentele în general, fostul şef al BCE Mario Draghi a lansat recent un îndemn adresat guvernelor de a canalize fondurile către sectoare care pot crea noi locuri de muncă pentru tineri în loc de a cheltui pentru păstrarea status quo-ului.