Un proiect controversat: 46 de hectare de teren de la Romexpo trec gratuit în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României pe care se va dezvolta proiectul Iulius

Autor: Răzvan Botea 03.09.2020

Deputaţii USR şi UDMR anunţă că vor ataca proiectul de lege iniţiat de PMP şi votat de PNL şi PSD prin care terenul de la Romexpo trece în proprietatea Camerei de Comerţ.

Un proiect de lege adoptat de Camera Deputaţilor prevede transmi­terea cu titlu gratuit a unui teren de 46 ha, proprietatea statului, în pro­prietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României. USR şi UDMR au anunţat că vor să atace proiectul la Curtea Constituţională.

Deputatul USR Cătălin Drulă, citat de Mediafax, a acuzat „un tun imobiliar”.

„O lege iniţiată de PMP, pusă pe ordinea de zi de PNL şi susţinută de PSD, va transfera gratuit un teren al statului de 46 de ha (Romexpo) din zona premium a Capitalei în proprie­tatea Camerei de Comerţ, pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar cu un investitor privat. În condiţiile în care valoarea terenului în acea zonă este uriaşă, se creează un megaprejudiciu statului român cu mâna Parlamentului. Terenul respectiv poate fi scos la licitaţie publică deschisă şi se vor găsi cu siguranţă investitori care să îl cumpere. Dar nu ar mai fi un tun imobiliar de sute de milioane de euro”, afirmă Cătălin Drulă.

De asemenea, deputatul UDMR Marton Arpd a anunţat că partidul din care face parte va vota împotriva acestui proiect şi legea va fi atacată la Curtea Constituţională a României.

Deputatul PNL Florin Roman a spus, citat de Mediafax, că legea vine ca un sprijin pentru investiţiile private:

„Înţeleg că e campanie electorală, înţeleg că unii încearcă să se poziţio­ne­ze folosind fraze foarte tari. Dacă dum­nea­voastră consideraţi că e tun, trebuie să consideraţi că a fost tun şi la Academia Română, care a fost în ace­eaşi situaţie. Ca liberal, întotdeauna voi susţine investiţiile private. Nu înţeleg de unde faptul că doar unii pot face şi alţii nu pot face”, a spus Florin Roman.

Mai multe detalii pe zfcorporate.ro

Proiectul a fost aprobat cu 178 voturi „pentru”, 45 „împotrivă” şi 13 abţineri. Legea urmează să fie trimisă preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Pe terenul în cauză ar trebui să se construiască cel mai mare proiect imobiliar din România – un proiect de peste 2 mld. de lei al lui Iulian Dascălu, cel mai mare proprietar român de malluri, şi Camera de Comerţ şi Industrie a României.