Guvernul lui Macron pune pe masă planul de relansare economică de 100 miliarde euro: Subvenţii pentru salarii, reduceri de taxe pentru businessuri şi finanţare pentru proiecte de mediu

Autor: Alex Ciutacu 03.09.2020

Guvernul preşedintelui francez Emmanuel Macron a dezvăluit mult-aşteptatul plan de relansare economică de 100 de miliarde de euro, prin care francezii vor să-şi transforme economia, potrivit Bloomberg.

Planul include subvenţii pentru salarii, reduceri de taxe pentru businessuri şi finanţări pentru proiectele de mediu. Prin acesta se vizează tranziţia de la cheltuielile de urgenţă legate de criza de Covid-19 către o strategie pe termen lung care ar trebui să stimuleze investiţiile şi să creeze noi locuri de muncă în a doua cea mai mare economie europeană.

Stimulii fiscali anunţaţi în mare parte încă din timpul verii vor fi introduşi treptat în următorii doi ani şi vizează în mod egal competitivitatea, locurile de muncă şi politicile sociale, cât şi finanţarea tranziţiei către o economie mai verde.

„Prin acest plan vrem să oprim colapsul economiei şi creşterea şomajului. (...) Există ţinte imediate, dar şi ţinte pe termen lung care arată vizează reforme şi transformări”, a declarat premierul francez Jean Castex pentru postul de radio RTL.

Miza politică pentru preşedintele Macron este una mare, în contextul în care este ultima lui şansă pentru un plan ambiţios înainte de alegerile din aprilie 2022.

De asemenea, guvernele din Europa plănuiesc stimuli suplimentari, întrucât criza coronavirusului erodează economiile în continuare. Spre exemplu, în Germania, guvernul condus de Angela Merkel a propus ca ţara să poată înregistra deficite peste limită în 2021.

Însă multe ţări au luat deja aceste măsuri şi nu a fost suficient. Cheltuielile de urgenţă au dus datoria Franţei la 120% faţă de PIB, ceea ce înseamnă că preşedintele Macron se bazează pe finanţări de până la 40 miliarde euro stabilite la nivel european.

Circa 15 miliarde de euro vor fi direcţionaţi către diminuarea şomajului, ceea ce include un buget de 7,6 miliarde euro pentru scheme de şomaj tehnic, reprofesionalizări pentru cei care au nevoie şi bonusuri pentru firmele care angajează oameni tineri.

Pe zona industrială planul aduce reduceri de taxe pentru producători, la un cost de 10 miliarde de euro pe an, iar guvernul speră să ajute în principal firmele mici şi mijlocii.

Guvernul francez estimează că acest plan va readuce până în 2022 nivelul economic din 2019. Guvernul vrea să creeze 160.000 de locuri noi de muncă în 2021 prin acest plan, în timp ce alte 300.000 de locuri de muncă ar trebui să fie salvate printr-o combinaţie de plan de urgenţă cu mecanisme de şomaj tehnic pe termen lung.