Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, vrea să o pună pe Mirela Călugăreanu, şeful Fiscului, în poziţia de preşedinte al CEC Bank

Autor: Roxana Rosu 03.09.2020

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, vrea să o pună pe Mirela Călugăreanu, şeful ANAF, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEC Bank, în locul lui Tiberiu Mavrodin, şeful Trezoreriei statului.

Cîţu a înaintat un memorandum de aprobare a numirii Mirelei Călugăreanu către premierul Ludovic Orban.

Mirela Călugăreanu este membru în CA al CEC Bank din 2017 aşa că o eventuală numire în funcţia de preşedinte nu ar trebui să ridice probleme din perspectiva obţinerii aprobării necesare de la BNR.

CEC Bank are conducere dualistă, respectiv un Consiliul de Administraţie şi un Comitet de Direcţie, unde director general (CEO) este Bogdan Neacşu.

CEC Bank este cea mai mare bancă pe care o deţine statul, având o cotă de piaţă care se apropie de 7%.

Banca susţine că şi-a majorat activele cu circa 10% în primul semestru (S1) din 2020 faţă de finalul anului 2019, până la 36,1 mld. lei, iar cota de piaţă a băncii a urcat la 6,96%, în timp ce profitul net a fost de 184,4 mil. lei.

La finalul anului 2019, CEC Bank ocupa locul 7 în topul după active, cu o cotă de piaţă de 6,64%.

După ce banca a preluat modelul unei conduceri dualiste, funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie s-a despărţit de poziţia de CEO.

Mai bine de un deceniu, CEC Bank a fost condusă de Radu Gheţea, iar după ce acesta a plecat, poziţia de preşedinte al CA a fost preluată de Tiberiu Mavrodin, secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi şeful Trezoreriei statului în guvernarea PSD.

Ministrul Finanţelor este principalul acţionar al băncii, iar deciziile îi aparţin ministrului de resort.