„Trebuie să venim cu răspunsuri radicale”: Franţa plănuieşte să îşi aducă economia la nivelurile de dinainte de criză până în 2022

Autor: Eduard Ivanovici 03.09.2020

În al doilea trimestru, economia franceză a suferit cea mai gravă contracţie înregistrată vreodată pe măsură ce măsurile de combatere a pandemiei au continuat să afecteze producţia, turismul şi cheltuielile de consum de-a lungul Europei, anunţă Bloomberg.

Output-ul celei de-a doua economii a zonei euro a scăzut cu 13,8%, înregistrându-se un declin semnificativ în ceea ce priveşte comerţul, investiţiile, cheltuielile de consum şi construcţiile. Chiar dacă ultimele date nu au atins previziunile economiştilor de 15,2%, contracţia reprezintă cel mai prost rezultat din ultimii 70 de ani.

„Este un bilanţ grav, dar nu atât de grav precum ne aşteptam. Trebuie să venim cu răspunsuri puternice şi radicale pentru a ne reveni cât mai repede cu putinţă”, a declarat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire.

În ceea ce priveşte zona euro, cele mai afectate ţări sunt Franţa, Italia şi Spania, care a raportat o contracţie economică de peste 20%. Totuşi, moneda unică europeană a continuat să câştige teren în faţa dolarului american pe fondul numărului tot mai mare de infecţii din SUA şi incertitudinilor privind alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Revenirea zonei euro va fi suportată în mare parte de stimulentele Băncii Centrale Europene şi de fondul comun de recuperare, însă şomajul în masă şi noile focare de coronavirus reprezintă o posibilitate puternică în contextul actual.

Germania a tras deja un semnal de alarmă privind noile cazuri de COVID-19, iar Regatul Unit a impus o serie de restricţii de circulaţie în nordul Angliei. Între timp, rata de incidenţă din Spania a ajuns să fie de şase ori peste media europeană, cu peste 200 de cazuri confirmate la suta de mii de locuitori.

Guvernul francez, care a cheltuit deja 136 de miliarde de euro pe măsurile de urgenţă, a dezvăluit astăzi planul de relansare economică în valoare de 100 de miliarde de euro, care implică o serie de investiţii în industrie şi tranziţia către o economie „verde”. Ţelul final este atingerea nivelurilor de dinainte de criză până la începutul lui 2022.