America în criză: Deficitul comercial al Statelor Unite ajunge la cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, iar peste 13 milioane de oameni continuă să primească ajutor de şomaj

Autor: Eduard Ivanovici 03.09.2020

Deficitul comercial al Statelor Unite a ajuns în iulie la 63,6 miliarde de dolari, cel mai mare nivel din ultimii 12 ani, pe măsură ce importurile au înregistrat creşteri record, potrivit Associated Press.

Creşterea a fost alimentată de un majorare record în ceea ce priveşte importurile – 231,7 miliarde de dolari, pe plus cu 10,9%. În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Donald Trump promitea să scadă semnificativ deficitul comercial al ţării, în special cu China, care este de ani buni ţara cu cel mai mare surplus comercial vis-a-vis de Statele Unite.

În iulie, deficitul cu China ajungea la 31,6 miliarde de dolari, cu 11,5% mai mult faţă de luna iunie. În ceea ce priveşte Mexicul, deficitul a atins un nivel record de 10,6 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte alegerile de anul acesta, candidatul Partidului Democrat, Joe Biden, este principalul favorit. De asemenea, 75% dintre executivii CNBC Global CFO Council cred că preşedintele în exerciţiu Donald Trump nu va reuşi să câştige un al doilea mandat. CNBC Global CFO Council reprezintă unele dintre cele mai mari companii publice şi private din lume, gestionând în total peste 5.000 de miliarde de dolari.

Guvernul american a declarat că 13,3 milioane de cetăţeni primesc ajutor de şomaj, în timp ce numărul din aceeaşi perioadă a anului trecut nu trecea de 1,7 milioane, conform Chicago Tribune.

Săptămâna trecută, autorităţile de la Beijing au denunţat sancţiunile impuse de Statele Unite asupra firmelor chineze din Marea Chinei de Sud, considerându-le o ingerinţă în afacerile interne.