În iunie au revenit investitorii străini în titluri de stat, după ieşirile de capitaluri din lunile de primăvară: Plasamentele străinilor în titluri de stat româneşti au crescut în iunie la 18,2%, după declinul din martie-mai. Deţinerile fondurilor de pensii private au crescut la 19,4%

Autor: Claudia Medrega 05.09.2020

♦ Expunerea investitorilor străini pe titluri de stat româneşti a scăzut în lunile de primăvară, până la 17,6% în mai, de la peste 21% în februarie ♦ Tensionarea pieţelor financiare din cauza crizei coronavirusului a adus ieşiri de capitaluri şi reducerea expunerilor străinilor ♦ Luna iunie a readus banii străinilor în titluri de stat ♦ Participaţiile fondurilor de pensii au depăşit plasamentele străinilor ♦ Băncile au cea mai mare expunere pe titluri, de circa 48%.

Intrările de investiţii străine de portofoliu pe piaţa titlurilor de stat locale, în lei şi euro, s-au majorat la circa 37,5 mld. lei la sfârşitul primului semestru (S1) din 2020, ponderea deţinerilor nerezidenţilor în totalul portofoliului de datorie publică urcând până la 18,2%, conform celor mai recente statistici ale Ministerului Finanţelor.

Participaţiile nerezidenţilor s-au majorat în iunie comparativ cu nivelul din luna mai, de 17,6% (34,7 mld. lei), prima lună de vară readucând banii străinilor în titluri de stat româneşti după declinul înregistrat în lunile de primăvară.