Analiză ZF. Top 20 companii de IT şi telecom după profitul raportat în 2019: Orange îşi păstrează primul loc cu 384 mil. lei. Germanii de la SAP afişează o marjă de profit cum aveau în urmă cu un deceniu operatorii de telefonie mobilă, de peste 30%

Autor: Adrian Seceleanu 04.09.2020

Orange, liderul pieţei locale de telecomunicaţii, a obţinut şi în 2019 cel mai mare profit net din întreaga industrie de IT şi telecom, cu un rezultat de 384 mil. lei, dublu faţă de anul precedent, arată o analiză realizată de ZF pe baza datelor raportate de firme la Ministerul Finanţelor.

Compania franceză, care domină piaţa locală de telecom şi din punct de vedere al numărului de clienţi şi al veniturilor, a avut o marjă de 7% din venituri, de peste două ori mai mare decât cea afişată în 2018. Câştigurile nete ale Orange, la fel ca şi ale altor jucători din telecom, sunt însă în prezent semnificativ mai mici decât în urmă cu peste un deceniu, când marjele erau de peste 30% iar câştigurile nete treceau de un miliard de lei. Pentru Orange Ro­mâ­nia recordul a fost anul 2008, cu un profit net de 1,6 mld. lei la a­fa­ceri de 4,7 mld. lei, când CEO al com­pa­niei era britanicul Richard Moat.