Reflux pe piaţa internaţională de capital: Bursele mondiale sunt pe cale să aibă cea mai slabă săptămână din ultimele două luni

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 04.09.2020

Bursele mondiale au scăzut de la vineri şi sunt pe cale să înregistreze cea mai slabă evoluţie din ultimele două luni, în timp ce câştigurile în obligaţiuni şi dolarul au fost modeste, în aşteptarea datelor privind locurile de muncă din SUA, relatează Reuters.

Indicele paneuropean STOXX 600 a avut o evoluţie lipsită de vlagă, după ce şi-a revenit mai devreme din cea mai proastă zi din mai mult de o lună, pe fondul prăbuşirii companiilor din tehnologie pe Wall Street de joi.

Comenzile germane de bunuri industriale au crescut cu 2,8% sub estimări, subminând speranţele de redresare pentru cea mai mare economie din Europa.

Indicele MSCI al acţiunilor din Asia-Pacific cu excepţia fara Japoniei a scăzut cu 1,3% şi încheie perioada de evoluţie favorabilă din ultimele şase săptămâni cu cea mai mare pierdere săptămânală din aprilie. Indicele japonez Nikkei s-a închis cu o scădere de 1,1%.

Indicele de mondial MSCI, care urmăreşte acţiunile din 49 de ţări şi care atinsese niveluri record joi, a scăzut cu 0,2%.

Euro, care a scăzut de la un maximul pe 28 de luni de peste 1,20 dolari, pare să se fi calmat şi s-a stabilizat la 1,1852 dolari.

Yenul a rămas constant la 106,16 per dolar, în timp ce lira turcească s-a depreciat pentru a cincea sesiune consecutivă la un nou minim record.

Joi, Nasdaq 100, concentrat pe tehnologie, a înregistrat cea mai mare scădere din martie, iar stocurile favorite din ultimele luni au fost cele mai afectate.

Cu toate acestea, minusurile Apple, Tesla şi Microsoft doar au rănit Nasdaq, care înregistrează o creştere de 28% faţă de începutul anului şi cu 73% faţă de luna martie.

În Europa şi Asia acţiunile din tehnologie au umat tendinţa.

Pe pieţele de mărfuri, petrolul se îndrepta spre cea mai mare scădere săptămânală din iunie, pe fondul îngrijorărilor legate de cerere, pe măsură ce sezonul de vară al SUA se apropie de sfârşit.

Aurul a adăugat un plus de 0,4%, pe măsură ce investitorii au căutat siguranţa metalului preţios înaintea datelor privind piaţa muncii din SUA.

La Bucureşti indicele BET a avut o evoluţie favorabilă, cu un plus de 0,21% la ora 16.00.