Măsuri de protejare a locurilor de muncă în pandemie: socialism vs populism

Autor: Catalina Apostoiu 06.09.2020

Guvernul francez al lui Emmanuel Macron şi-ar putea prelungi programul de şomaj parţial dincolo de 2020, în timp ce Turcia lui Erdogan prelungeşte interdicţia legată de disponibilizări până la mijlocul lunii noiembrie.

Franţa şi-ar putea prelungi programul de şomaj parţial creat pentru protejarea locurilor de muncă în timpul crizei coronavirusului, a anunţat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire, indicând că guvernul este pregătit să cheltuiască peste cele 100 miliarde de euro incluse în cadrul planului de stimulente anunţat anterior, scrie Bloomberg. 

„Vom menţine programul de şomaj parţial pentru cele mai vulnerabile sectoare - hoteluri, cafenele, evenimente, până la sfârşitul anului. Dacă după această dată vom avea încă nevoie să-l menţinem, o vom face“, a declarat Le Maire. 

„Dacă criza se acutizează şi vom avea nevoie să facem mai multe pentru cei mai puţin avuţi, o vom face“. 

Planul de stimulente prezentat de guvern se concentrează pe întărirea competitivităţii industriei, „înverzirea“ economiei şi susţinerea pieţei muncii. Legislatorii din opoziţie au declarat că acesta este înclinat prea mult către reducerea taxelor pentru companii în detrimentul impulsionării cererii prin susţinerea gospodăriilor. 

Anunând că guvernul ar putea lua noi măsuri, Le Maire a respins criticile respective, spunând că a oferit deja susţinere masivă pentru venituri cu cheltuieli de 30 miliarde de euro alocate programului de şomaj tehnic de urgenţă din acest an. 

Franţa a creat de asemenea un mecanism de şomaj tehnic pe termen mai lung dublat de programe de pregătire, care va costa alte 7,6 miliarde de euro. 

Oficialul francez a declarat că susţinerea acordată gospodăriilor a contribuit la o redresare rapidă a cheltuielilor de consum pe perioada verii. Acesta a adăugat că economia franceză ar putea înregistra un declin sub cel de 11% previzionat de guvern pentru acest an. 

„Cred că lucrurile se vor îndrepta până la sfârşitul acestui an“, a susţinut Le Maire.

Turcia a anunţat pe de altă parte prelungirea cu două luni a unei interdicţii privind concedierile pe care a introdus-o pentru diminuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus. 

Decizia prezidenţială, care prevede menţinerea interdicţiei până la mijlocul lunii noiembrie, a fost anunţată în Monitorul Oficial. 

Măsura a fost pentru prima dată introdusă în aprilie pe o perioadă de trei luni, însă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan are autoritatea de a o prelungi până în iulie 2021. 7