Cezar Mereuţă, profesor universitar: Cele mai puternice 19 state ale lumii cumulează 71 % din contaminările mondiale cu noul coronavirus. Valoarea recesiunii mondiale va fi determinată de cele 19 state

Autor: Răzvan Botea 12.09.2020

Primele 19 economii ale lumii deţin 80% din PIB-ul global.

Cezar Mereuţă, profesor universitar, scrie, în cadrul unei analize trimise către Ziarul Financiar, că există o similiudine între ponderea În PIB-ul mondial a primelor 19 economii ale lumii şi ponderea contaminărilor în aceleaşi stat, din totalul la nivel mondial.

„Datele confirmă similitudinea gradelor de concentrare dintre economia mondială şi contaminările totale şi întăreşte concluzia că valoarea recesiunii mondiale ca urmare a pan­demiei va fi determinată de cele 19 state“, scrie el.

Datele culese de Cezar Mereuţă arată că primele 19 state ca PIB din lume au 80% din PIB-ul global şi aceleaşi state au 70% din numărul de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus. Spre exemplu, economia SUA înseamnă aproape un sfert din economia mondială. În aceeaşi vreme, în SUA sunt aproape un sfert din numărul de pacienţi cu Covid-19 la nivel mondial.

„Este verificat faptul că crizele şi boomurile economiei mondiale sunt determinate în principal de structurile de putere ale lumii din acele perioade. După cum este cunoscut, numărul contaminărilor unui stat determină potenţialul recesiunii economice al statului respectiv. Tot din tabelul 1 rezultă marea variabilitate a ponderii contaminărilor care impune o analiză obiectivă a eficienţei programelor guvernamentale privind reducerea numărului de contaminări.“

Citiţi opinia integrală pe www.zf.ro