Premierul Orban, despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie: Trebuie să se bazeze pe realităţi economice

Autor: Iulian Anghel 07.09.2020

Premierul Ludovic Orban spune că ar avea intenţia creşterii pensiilor, dar dacă nu e bazată pe o creştere economică solidă aceasta se poate transforma „într-un cadou otrăvit”.

„Orice discuţie legată de orice cheltuieli publice nu se poate baza decât pe date economice certe sau pe prognoze făcute de entităţi extrem de serioase, cu competenţa necesară. Ca atare orice creştere de venituri în sectorul public sau orice cheltuială suplimentară nu poate fi fundamentată decât pe o reluare a creşterii economice şi un ritm de revenire rapid“, spune Ludovic Orban, despre o eventuală creştere sau indexare a pensiilor.

Pensiile au crescut de la 1 septembrie cu 14%, faţă de o creştere de 40% prevăzută de legea promovată de PSD şi votată, inclusiv de PNL. Nu este însă limpede dacă nu cumva majo­ritatea parlamentară (parti­dele sunt în campanie electorală)  nu va decide reîntoarcere la norma de majorare cu 40% a pensiilor, ceea ce va pune o presiune enormă pe bugetul din 2021 şi din anii ce vin.

Premierul în exerciţiu mai afirmă că oricine promite creşteri de venituri fără să aibă la bază o creştere economică solidă „de fapt, minte”.

„Intenţia noastră e de a ajuta la creşterea veniturilor oricărui român, dar ea trebuie să se bazeze pe realităţi economice, pentru că altfel este un cadou otrăvit“.