Ministerul Economiei îl numeşte pe generalul locotenent în rezervă Laurian Anastasof la conducerea IAR Braşov, după ce Neculai Banea a anunţat că renunţă la mandat

Autor: Cristina Bellu 07.09.2020

IAR Braşov (IARV), companie cu activitate în repararea şi întreţinerea de aeronave controlată în proporţie de 64,89% de statul român prin intermediul Ministerului Economiei, l-a desemnat la conducerea societăţii pe Laurian Anastasof, general locotenent în rezervă şi fostul şef interimar al Statului Major al Apărării, începând cu data de 17 septembrie, pentru o perioadă de patru luni.

El îl va înlocui pe Neculai Banea, care a anunţat recent că renunţă la mandatul de director general al companiei.

Neculai Banea a deţinut funcţia de director în perioada 2007-2016 la IAR Braşov (IARV). În anul 2016, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri de către guvernul Cioloş, iar în 2017, a revenit la conducerea companiei.

Laurian Anastasof şi-a început cariera de ofiţer la Baza 86 Aeriană Feteşti ocupând succesiv, de-a lungul carierei, funcţii pe linia specialităţii militare şi funcţii la comanda unor structuri din Statul Major al Forţelor Aeriene. În perioada 2013-2017 a fost Şef al Statului Major al Forţelor Aeriene.

Până la data de 17 decembrie 2013, a îndeplinit funcţia de comandant al Bazei 71 Aeriene, Câmpia Turzii.

IAR Braşov, companie listată pe segmentul principal al BVB, are o capitalizare de 264 mil. lei, după ce, de la începutul anului, titlurile IARV s-au tranzacţionat în descreştere cu 21,07% pe fondul unui rulaj în valoare de 10,5 mil. lei.

Compania este controlată în proporţie de 64,9% de statul român, în timp ce alţi acţionari au 35,1%.