ZF IT Generation. Radu Ciorbă, fondator Volt, aplicaţie mobilă pentru transfer de bani: Căutăm un investitor strategic pentru extindere. Anul viitor vrem să intrăm pe piaţa din Italia

Autor: Ioana Nita 08.09.2020

Start-up-ul ar avea nevoie de o finanţare între 0,5 şi 1 milion de euro, proiectul fiind evaluat la circa 2-3 milioane euro.

Volt, start-up-ul local care a creat o aplicaţie mobilă cu acelaşi nume ce permite transferal de bani instant între carduri de la bănci diferite, se află în prezent în căutarea unui investitor strategic care să le ofere atât know-how pentru o extindere agresivă, cât şi finanţare pentru partea de dezvoltare şi marketing.

Până acum, aplicaţia Volt a fost dez­vol­ta­tă strict din resurse proprii, investiţia ini­ţială ridicându-se la circa 400.000-500.000 euro.

„Ne dorim să atragem un investitor, un VC, care să ne ajute mai degrabă să învăţăm ce înseamnă să scalezi un produs în piaţă agresiv şi respectiv să investească banii în această scalare - mai mult în marketing, dar şi în dezvoltare, evident. Noi credem foarte mult în produs în primul rând, deci pentru noi marketing sau creştere înseamnă funcţionalităţi ale produsului care fac ca el să devină viral şi astfel prin canalul de referral să crească exponenţial“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Radu Ciorbă, fondatorul Volt. El a adăugat că nu a făcut însă un calcul minuţios cu privire la finanţare de care are nevoie.

„Ne dăm seama însă sau cumva intuim că ar fi vorba de o sumă între 500.000 euro şi un milion de euro. Noi la această etapă am evaluat compania la circa 2-3 milioane de euro.“

Bazele proiectului Volt au fost puse în 2016 când a fost scrisă primă linie de cod, iar acum start-up-ul se află la a doua versiune a aplicaţiei care este total rescrisă.

„Ideea a venit dintr-o tehnologie pe care am introdus-o în piaţă împreună cu colegii de la Libra Bank şi împreună cu Visa şi Mastercard. Tehnologia de transfer instant între carduri la Visa se numeşte Visa Direct iar la Mastercard, Mastercard Money. Aşa mi-am dat seama de potenţialul acestei tehnologii şi aşa a apărut aplicaţia Volt“, a precizat Radu Ciorbă. Până acum, el a investit circa 400.000-500.000 de euro în proiectul Volt, cel mai mult în dezvoltare şi foarte puţin pe partea de administrare şi marketing.

Ce face însă aplicaţia Volt? „Volt este o aplicaţie mobilă care în acest moment rezolvă două probleme - una de la care a fost creată iniţial este transferul instant între carduri, atât între cardurile proprii cât şi între cardurile prietenilor sau ale contactelor din telefonul mobil. Iar a  doua problemă pe care o rezolvă este monitorizarea scorului de la biroul de credit“, a explicat fondatorul Volt.

Serviciul de transfer instant între carduri de la bănci diferite îl oferă momentan doar câţiva jucători de pe piaţa din România - este vorba de Libra Bank cu aplicaţia Libra Journey şi CEC Bank prin aplicaţia Card to Card.

„Toate băncile ofereau mai înainte serviciul de transfer, dar unele îl ofereau într-un mod simplu, intuitiv, iar pentru altele trebuia să pierzi foarte mult timp. Foarte multe bănci, în sistemul închis, în sistemul lor propriu, ofereau acest transfer instant - şi ING şi Raiffeisen şi BCR şi BT şi Revolut. Revolut o face cel mai simplu şi de accea a devenit şi foarte popular însă acel transfer instant are loc doar între cardurile Revolut. Volt aici vine să te ajute să transferi bani chiar şi între cardul Revolut de exemplu şi orice alt card - Banca Transilvania sau ING. Asta este nişa pe care noi o deservim azi şi aceştia sunt concurenţii“, a menţionat Radu Ciorbă, adăugând că pe zona de scoring de la birou de credite în acest moment pe piaţă mai există o aplicaţie numită ScoreRise şi o platformă web numită Conso. 

În prezent, aplicaţia Volt este folosită în mod activ de circa 10.000 de utilizatori – persoane care fac cel puţin două-trei transferuri lunar. În total, însă aplicaţia a fost descărcată de peste 50.000 de ori şi are peste 25.000 de conturi create.

„Marea majoritate a transferurilor rea­li­­zate sunt între cardurile proprii, deci cam 75% din utilizatori au mai mult de două car­­duri înregistrate în Volt şi transferă bani între ele.“

„Cele mai multe sunt din Revolut, avem peste 10.000 de carduri Revolut înregistrate“, a precizat Radu Ciorbă.

Start-up-ul are în plan să se extindă şi în afara României, prima ţară vizată fiind Italia pentru începutul anului viitor.

„Italia este o piaţă poate fragmentată. Sunt mii de bănci diferite, fiecare orăşel mai mare are banca sa. Este drept că acum sunt deţinute de conglomeratele bancare mari cum este Unicredit sau Intesa Sanpaolo şi altele, dar Italia este o piaţă şi mare şi totodată neexploatată din punct de vedere al tehnologiei sau fintech. Italienii folosesc folosesc cash-ul într-un mod activ, încă merg la bănci la sucursale, iar pandemia i-a învăţat să se orienteze şi către online. Deci apetitul este destul de mare în Italia din ultimele noastre analize şi am vrea să ajungem acolo cu aplicaţia Volt“, a explicat el alegerea Italiei ca primă piaţă pentru extinderea în străinătate.

Totodată, avantajul pieţei din Italia este dat şi de comunităţile mari de români. „În produsul Volt am putea oferi transferul instant între cardurile emise de bănci din Italia ale românilor care le deţin acolo şi cardurile din România. Deci ne gândim să «paşaportăm>> licenţa bănci partenere Libra Bank în Italia şi astfel să oferim serviciu de transfer instant între cardurile băncilor emise în Italia şi cele emise în România.“