Listările din China au creat 24 de miliardari în prima jumătate a anului, iar cel mai în vogă IPO din 2020 a produs 68 de noi milionari. Vânzările de acţiuni au ajuns la 60 mld. dolari, dublu faţă de 2019

Autor: Eduard Ivanovici 08.09.2020

Ultimele creşteri înregistrate de acţiunile producătorului de apă îmbuteliată Nongfu Spring l-au transformat pe fondatorul companiei în al treilea cel mai bogat om din China, potrivit Bloomberg.

În urma ofertei publice iniţiale (IPO), acţiunile s-au majorat cu până la 85% şi au încheiat şedinţa de tranzacţionare din Hong Kong în creştere cu 54%. Debutul a fost al patrulea cel mai profitabil IPO din oraş în ceea ce priveşte firmele de peste un miliard de dolari.

Ultimele rezultate au propulsat averea lui Zhong Shanshan, care deţine 84% din compania pe care a fondat-o în 1996, la 51 de miliarde de dolari. În consecinţă, Zhong a devenit a treia cea mai bogată persoană din China, fiind depăşit doar de fostul CEO Alibaba Jack Ma şi Pony Ma, fondatorul gigantului Tencent.

În ciuda crizei create de COVID-19, piaţa IPO-urilor din China şi Hong Kong a rămas extrem de activă anul acesta. Companiile au strâns aproape 60 de miliarde de dolari prin vânzarea acţiunilor, de două ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

În China, IPO-urile au produs 24 de noi miliardari în prima jumătate a anului, iar listarea companiei Nongfu a creat aproximativ 68 de noi milionari.

Până acum Jack Ma şi Pony Ma au strâns averi de 57,8 miliarde de dolari şi, respectiv, 52,1 de miliarde, potrivit Bloomberg Billionaires Index.