Învăţământul online aduce beneficii pieţei de gadgeturi, însă comerţul cu rechizite este în declin: Vânzările de laptop-uri şi tablete au crescut cu aproximativ 30%

Ziarul Financiar 08.09.2020

Vânzările de laptop-uri şi tablete au crescut cu aproximativ 30%, deoarece părinţii se pregătesc pentru învăţământul online. În schimb, comerţul cu rechizite este în declin pentru că elevii nu ştie ce rechizite vor folosi în viitorul an şcolar.

Tabletele sunt noile caiete pentru şcoală. Părinţii le cumpără deoarece se pregătesc pentru învăţământul online. Ei fac economie la rechizite care, spre deosebire de alţi ani, au costat mult mai puţin.

Loredana este mama unei fetiţe care trece în clasa a cincea. Ea spune că, în mod normal, rechizitele cumpărate înainte de începerea anului şcolar ar fi costat-o cel puţin dublu faţă de cât a cheltuit anul ăsta. Mai zice că de această dată a renunţat la acuarele şi la alte lucruri care ţin de partea artistică. Nici ghiozdan nou nu a cumpărat pentru că nu ştie cum se vor desfăşură lucrurile la şcoală.

„Pentru anul şcolar am făcut cumpărături de aproximativ 200 de lei. Ne-am limitat la produsele de bază, am luat caiete, creioane, stilouri şi atât”, a spus Loredana.

În schimb, priorităţile de anul acesta au fost altele, aşadar cheltuielile totale au crescut.

„Am achiziţionat un laptop care a costat până în 2000 de lei”, a mai spus mama elevei.

Reprezentanţii unui mare lanţ de librării spun că interesul este mai crescut acum pentru produsele aflate în promoţie. Pe de altă parte, retailerii din domeniul IT anunţă că vânzările la laptopuri şi la tablete au crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.