Avertisment: BCE va avea probleme în a ţine sub control ascensiunea euro. Pentru companii va fi dureros. Euro a urcat cu 5,6% în raport cu dolarul în acest an, cel mai puternic avans al monedei din 2017

Autor: Catalina Apostoiu 09.09.2020

Raliul recent al monedei unice europene provoacă alarmă la nivelul BCE, însă investitorii spun că strategii acesteia vor întâmpina dificultăţi în a slăbi moneda, scrie Financial Times.

Oficialii BCE au început să se îngrijoreze şi mai mult cu privire la avansul euro din momentul în care pandemia a zguduit pieţele financiare la începutul acestui an. Euro a urcat cu 5,6% în raport cu dolarul în acest an, cel mai puternic avans al monedei din 2017. Pe 1 septembrie, aceasta a depăşit pragul de 1,20 în raport cu dolarul pentru prima dată din mai 2018.

Un euro mai puternic apasă asupra economiei europene prin erodarea competitivităţii expor­turilor acesteia, scăzând în acelaşi timp preţul importurilor, într-un moment în care zona euro se con­fruntă deja cu deflaţia pentru prima dată în patru ani.

Raliul puternic al euro este privit drept un vot de încredere al inves­titorilor cu privire la perspectivele de revenire a economiei europene. Dar companiile şi acţionarii acestora se pregătesc pentru probleme, scrie The Wall Street Journal.

Euro puternic le poate erode profiturile chiar în momentul în care acestea se luptă să depăşească criza economică generată de pandemie.

Avansul euro reflectă o slăbire a dolarului american. Investitorii au început să părăsească moneda americană în ultimele luni după ce banca centrală americană a semnalat că va menţine dobânzile scăzute şi va permite inflaţiei să crească. Anunţul a şters 3,7% din valoarea dolarului în acest an.

Impactul real al întăririi euro va începe să se reflecte în rezultatele companiilor, arată analiştii, însă este dificil de cuantificat în ce măsură vor fi erodate câştigurile companiilor.

Companiile din zona euro în general generează o parte mai mare din profit de peste graniţe comparativ cu companiile americane, care se bazează mai mult pe consumatorul american, arată Lars Kreckel, de la Legal & General Management.

Unii investitori au început să parieze în ultimele zile că BCE va lua măsuri pentru a stopa avansul euro. Comentariile făcute recent de economistul şef al băncii, Philip Lane, că soliditatea euro va influenţa estimarea strategilor privind creşterea economică şi va influenţa deciziile de politică monetară au întărit această credinţă.

Investitorii avertizează însă că există probabil puţine lucruri pe care preşedinta BCE Christine Lagarde şi colegii săi le pot face pentru a influenţa cursul de schimb. Evoluţia euro, spun aceştia, este în mare măsură rezultatul schimbării de politică a Fed şi un semn de susţinere pentru stimulentele europene, potrivit Financial Times.

Investitorii nu cred că BCE are prea mult spaţiu pentru reducerea dobânzilor de la nivelul actual de minus 0,5%.

Deşi ascensiunea euro provoacă îngrijorare la nivelul BCE, alţi strategi sunt mai relaxaţi în această privinţă. Isabel Schnabel a declarat recent că orice erodare a competitivităţii exportatorilor din zona euro va fi compensată de un impuls dat comerţului mondial şi creşterii economice de dolarul mai slab.