Lupta pentru terenul de 46 ha de la Romexpo se ascute: CDR, cea mai importantă structură de lobby pentru business, dominată de investitori străini, reclamă lipsa de transparenţă a deciziei Parlamentului şi cere anularea transferului gratuit al terenului către CCIR

Autor: Roxana Rosu 09.09.2020

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) dezaprobă decizia Parlamentului de a transfera cu titlu gratuit terenul de 46 ha de la Romexpo din proprietatea statului în proprietatea unei entităţi private, respectiv Camera de Comerţ şi Industrie a României, considerând că acest proiect creează un precedent grav atât prin valoarea prejudiciului economic generat, cât şi prin implicarea celui mai înalt for legislativ.

”Transferul cu titlu gratuit al terenului din zona Romexpo este profund discriminatoriu faţă de alţi investitori interesaţi de valorificarea potenţialului economic al acestei zone şi transmite un mesaj de neîncredere în climatul investiţional pe care România îl oferă”, se arată într-un comunicat al Coaliţiei.

CDR, care reuneşte interesele celor mai mari investitori străini din România, este cea mai puternică structură de lobby, având capacitatea de a introduce legi sau de a cere modificarea lor. Din structura Coaliţiei fac parte asociaţii şi camere de comerţ, majoritatea reprezentând investitori străini, dar şi români. Din conducerea organizaţiei fac parte RBL, AOAR, CNPIMMR, Federatia Concordia, FIC, AmCham, CCIFER si AHK. 

În acest caz, Coaliţia critică decizia Parlamentului, cu referire indirectă la CCIR, care vrea să se asocieze cu Iulius Group, al antreprenorului român Iulian Dascălu, în condiţiile în care CDR face acelaşi lucru atunci când solicită modificarea sau introducerea unor proiecte de legi. 

Potrivit comunicatului CDR, lipsa de fundament economic, de transparenţă procedurală într-un moment în care economia României traversează o perioadă dificilă conferă deciziei de transfer ”un caracter îndoielnic şi ridică semne de întrebare privind corectitudinea întregului proces, indiferent care ar fi numele beneficiarului”.

Companiile membre solicită autorităţilor abilitate să impună Parlamentului revenirea asupra acestei decizii, astfel încât să fie parcurse toate etapele de consultare publică şi tehnică legislativă.

CCIR este acţionar majoritar al Romexpo S.A., cu un procent de 91,26 %, societate care are în patrimoniu toate clădirile, construcţiile anexe şi platformele aferente Centrului Expoziţional Romexpo. Potrivit legislaţiei actuale, Camera de Comerţ are recunoscut dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului pe o perioadă de 49 de ani, fiind în fapt acelaşi teren pe care Romexpo îşi desfăşoară activitatea de mai bine de 47 de ani. Însă, CCIR spune că nu poate valorifica dreptul său de folosinţă gratuită în vederea demarării amplelor obiectivelor investiţionale propuse.

Potrivit unui proiect de lege, terenul este transferat cu titlu gratuit în proprietatea CCIR, fără a avea dreptul să-l înstrăineze pe o perioadă de 30 de ani sau chiar mai mult, în funcţie de opţiunea legiuitorului.

Camera de Comerţ a anunţat în iunie asocierea cu Iulius Group, deţinut de antreprenorul român Iulian Dascălu, pentru dezvoltaera unui proiect imobiliar de aproape 3 miliarde euro pe acest teren, inclusiv prin modernizarea centrului expoziţional şi construcţia a 14 clădiri pentru birouri, locuinţe, hoteluri, spaţii comerciale şi muzeu.

Săptămâna trecută, fondul de investiţii sud-african NEPI-Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri din Româ­nia, a anunţat că vrea să cumpere terenul de 46 de hectare de la Romexpo, prin participarea la o licitaţie publică.