În doar trei zile, cele mai mari şase companii tech, Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, Tesla şi Facebook, au pierdut împreună peste 1.000 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 09.09.2020

Cele mai mari şase companii tech au pierdut peste 1 trilion de dolari în ultimele trei zile, anunţă CNBC.

Apple, care a devenit pe 19 august prima companie americană evaluată la 2 trilioane de dolari, a pierdut în ultimele zile aproape 325 de miliarde de dolari. Între timp, Microsoft a pierdut 219 miliarde, valoarea de piaţă a companiei Amazon s-a redus cu până la 191 de miliarde, Alphabet a raportat un declin de 135 de miliarde de dolari, iar capitalizarea producătorului Tesla a scăzut cu 109 miliarde. În plus, Facebook a suferit în ultimele trei zile un declin de 89 de miliarde de dolari.

La începutul anului, cele şase companii valorau circa 5 trilioane de dolari. Miercuri, 2 septembrie, valoarea totală ajungea la 8,2 trilioane, iar după scăderile din ultimele zile, giganţii americani valorează împreună 7,1 trilioane de dolari. Chiar dacă este un declin uriaş într-un timp atât de scurt, cele şase companii valorează cu 2,1 trilioane de dolari mai mult faţă de datele de la începutul anului – în ciuda pandemiei de coronavirus şi numărului record de şomeri din Statele Unite.

În contextul în care investitorii continuă să vândă acţiuni din tehnologie pentru a marca din profituri, Apple a scăzut cu 8% – 180 de miliarde de dolari – în timpul şedinţei de tranzacţionare de joi, 3 septembrie, ceea ce reprezintă cel mai mare declin pe care l-a raportat vreodată o companie.