Acţiunile Tesla au scăzut cu 34% în ultima săptămână, înregistrându-se un declin de 160 de miliarde de dolari în ceea ce priveşte capitalizarea. Rivalul Nikola raportează o creştere de 53% în urma acordului cu General Motors

Autor: Eduard Ivanovici 09.09.2020

Acţiunile constructorului de maşini electrice Tesla au scăzut cu peste 34% în ultima săptămână, notează Fortune.

La sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de marţi, preţul unei acţiuni a ajuns la 330,21 dolari, în condiţiile în care compania atingea săptămâna trecută un nou record de 502,49 dolari. Pe 8 septembrie, producătorul a înregistrat cel mai drastic declin al acţiunilor – minus 21%.

 Scăderile vin după ce Tesla a fost exclusă din indicele S&P 500, surprinzându-i pe analiştii şi investitorii de pe Wall Street.

Spre sfârşitul lunii august, Tesla a realizat operaţiunea de splitare de cinci la unu, acţiunile „ieftinindu-se” astfel de cinci ori în ideea de a face compania mai atractivă pentru angajaţi şi micii investitori.

Între timp, acţiunile Nikola, unul dintre principalii rivali ai companiei lui Elon Musk, au crescut cu până la 53% în urma deciziei de ieri, prin care gigantul General Motors cumpără 11% - 2 miliarde de dolari – din producătorul de maşini electrice.

Valoarea de piaţă a Tesla ajunge în prezent la 307 miliarde de dolari, cu 160,5 de miliarde mai puţin decât săptămâna trecută. Prin comparaţie, Nikola are o capitalizare de aproape 19 miliarde de dolari, iar acţiunile Tesla au crescut cu 284% de la începutul anului până în prezent.