Ministrul Economiei şi Energiei: Schema pentru sprijinirea marilor consumatori de energie a început să funcţioneze. Alro Slatina a luat deja 243 mil. lei, urmează ceilalţi consumatori

Autor: Cristina Bellu 09.09.2020

Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din România, a accesat aproximativ 243 mil. lei de la stat, după ce guvernul României a aprobat, la finalul lunii mai, o Ordonanţă de Urgenţă privind o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie.

“Primul mare consumator industrial energointensiv a beneficiat deja de plata a circa 243 de milioane de lei, iar în perioada care vine vor fi soluţionate, şi plătite, dosarele următorilor mari consumatori”, spune Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Măsurile propuse prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată în luna mai permit păstrarea competitivităţii companiilor din România în raport cu ceilalţi competitori din spaţiul european şi din afara acestuia. Schema contribuie astfel la menţinerea competitivităţii produselor din sectoarele energointensive şi permite păstrarea competitivităţii întreprinderilor atât în raport cu ceilalţi competitori din afara spaţiului european, care nu au instituit o schemă de comercializare ETS, cât şi în raport cu ceilalţi competitori din Statele Membre ale Uniunii Europene, care au acordat deja astfel de măsuri financiare marilor consumatori de energie, arată informaţiile transmise de oficialii ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

De asemenea, măsurile contribuie la prevenirea efectului social negativ provocat de restrângerea activităţii industriale din cauza pierderilor de competitivitate, în urma creşterii preţului energiei electrice, prin păstrarea celor aproximativ 200.000 de locuri de muncă directe şi indirecte din industriile afectate. 

Totodată, se elimină riscul de relocare cu efect imediat în menţinerea gradului de ocupare a forţei de muncă, limitarea şomajului şi păstrarea forţei de muncă cu grad înalt de calificare în sectoarele industriale respective.

“Am reuşit să evităm riscul uriaş de relocare şi am reuşit să aducem din nou, pentru prima dată în ultimii zece ani, competitivitatea în industria românească”, adaugă Virgil Popescu.