Companiile americane sfidează apelurile lui Trump de a părăsi China

Autor: Catalina Apostoiu 10.09.2020

Companiile americane ignoră îndemnurile ame­nin­ţătoare ale preşedintelui american Donald Trump de a se „decupla“ de China şi a-şi repatria producţia , relevă un son­daj realizat în rândul a peste 200 de companii cu operaţiuni în această ţară, potrivit Financial Times.

Camera Americană de Comerţ din Shanghai a găsit că sub 4% din companiile participante la sondaj îşi relochează o anumită parte din capacitatea de producţie înapoi în SUA. Majoritatea, peste 70%, nu au niciun fel de plan de relocare a producţiei din China în pofida tarifelor mai mari generate de războiul comercial purtat de multă vreme de preşedintele Trump cu a doua mare economie a lumii.

„COVID-19 a lovit puternic economia chineză la începutul anului, însă redresarea acesteia a fost una rapidă“, a declarat Ker Gibbs, preşedinte al Camerei. „Companiile americane văd în continuare piaţa de consum chineză ca pe o oportunitate majoră“.

La începutul acestei săptămâni, Trump şi-a reiterat entuziasmul pentru „decuplarea“ celor mai mari şi mai strâns integrate economii ale lumii.

„Dacă nu am face business cu China nu am pierde miliarde de dolari“, a declarat acesta. „Vom transforma America în superputerea manufacturieră a lumii şi vom pune capăt odată pentru totdeauna dependenţei de China“.

Trump plasează Beijingul în centrul luptei sale pentru realegere împotriva lui Joe Biden, învinuind administraţia chineză pentru coronavirus şi consecinţele economice devastatoare ale pandemiei în SUA.

Potrivit sondajului, relaţia sino-americană în deteriorare rapidă reprezintă în prezent cea mai importată preocupare a companiilor americane, devansând pentru prima dată temerile perene privitoare la încetinirea economiei chineze, competeţie şi protecţia proprietăţii intelectuale.

Mark Gilbraith de la PwC China, care a contribuit la realizarea sondajului, a declarat: „Companiile americane din China şi-ar dori ca cele două ţări să-şi soluţioneze rapid divergenţele pentru reducerea tensiunilor“.

Economia chineză dă semne că şi-a revenit în mare măsură de pe urma pandemiei. Oficialii chinezi au raportat în această săptămână o creştere de aproape 10% a exporturilor pe luna trecută în termeni anuali.

Cota totală a Chinei din exporturile mondiale a crescut puternic în ultimele luni la peste 17%, faţă de mai puţin de 14% în 2019.

China continuă de asemenea să înregistreze excedente comerciale bilaterale lunare masive cu SUA, excedente pe care Trump se aştepta să le vadă reduse în urma semnării acordului comercial din ianuarie.