Studiu Eurofound: Circa 31,5% din angajaţii români care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie întâmpină dificultăţi în acoperirea cheltuielilor lunare. Angajaţii din România primesc cele mai mici salarii minime brute din UE, de 2.230 de lei, circa 466 euro. Angajaţii care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie sunt în mare parte tineri

Autor: Ramona Cornea 13.09.2020

În România, 31,5% din angajaţii care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie întâmpină dificultăţi în a-şi acoperi cheltuielile lunare, conform unui studiu al Eurofound (Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă).

„Ideea că salariile minime ar trebui să aibă valori care să permită angajaţilor şi familiilor lor un trai decent nu este nouă. Şi, deşi nivelul unor salarii minime a fost iniţial stabilit pe baza acestei idei, până în prezent, există puţine ţări din UE sau din întreaga lume în care se aplică astfel de concepte privind salariul adecvat costului de trai. (...) În 2019, Parlamentul României a dezbătut că Legea pentru coşul minim de consum pentru o viaţă decentă este fundamentală pentru stabilirea valorii salariului minim. În septembrie 2019, Parlamentul a trimis legea spre aprobare preşedintelui român. Conform anexei legii, calculele arată că valoarea coşului lunar minim ar trebui să fie de 2.304 lei, respectiv 486 de euro“, scriu autorii studiului Eurofound.